דלקת עור אטופית – אקזמה מופיעה לרוב על המצח, לחיים או הקרקפת אך יכולה להתפשט גם לזרועות, רגליים, חזה ולשאר גופו של התינוק. את הפריחה תזהי אם היא תראה כקשקשת עבה ויבשה על העור או כבליטות אדומות. מאחר והמקום מאוד מגרד הגירוד עצמו עלול להחמיר את הבעיה ולגרום לזיהום.
למה דלקת עור אטופית (אקזמה) מתרחשת?
איש אינו יודע בוודאות, אבל אנחנו כן יודעים שהיא עוברת בתורשה. כלומר, סביר יותר שתינוקך יסבול מאקזמה אם לך או לקרוב משפחה אחר הייתה אקזמה, אסתמה או אלרגיות אחרות. אקזמה איננה תגובה אלרגית, אולם אלרגנים בסביבת התינוק או בתזונתו (או תזונתך אם את מיניקה) עלולים לגרום לכך. אקזמה מחריפה בעקבות חום ושינויי טמפרטורה, עור יבש או חומרים מגרים הבאים במגע עם עור התינוק כגון צמר וחומרים כימיים הנמצאים בחלק מהסבונים, המשחות וחומרי הניקוי.
האם הדלקת שכיחה בקרב תינוקות?
כ-3-6% מהתינוקות סובלים מאקזמה, אולם 10-20% מתוכם מקבלים אותה בשנה הראשונה לחייהם. עד גיל שנתיים, מצבם של רוב התינוקות משתפר וחלקם אף לא סובל ממנה יותר.
איך ניתן לטפל ולהקל?
אם תינוקך סובל מאקזמה חשוב מאוד לטפל היטב בעורו. מומחי Johnson’s® Baby מדגישים כי לאחר שניגשתם לרופא ווידאתם את האבחנה תוכלו להקל על המצב בעזרת הקפדה על טיפול נכון:
- השתדלו שעור התינוק לא יהיה יבש מדי – שוחחו עם רופא הילדים על תדירות המקלחות המומלצת. מומחים רבים מאמינים שמקלחת יומית יכולה לעזור לטיפול באקזמה. היזהרו לא להשתמש במים חמים מדי, כי הם מייבשים את העור מהר יותר ממים פושרים. השתמשו באל-סבון עדין לתינוק וסבנו את עורו ושיערו של התינוק רק לקראת סוף המקלחת על מנת שלא ישב וישחק במים מלאים בסבון. מיד לאחר הוצאת התינוק מהאמבט, נגבו את עורו בטפיחות עדינות ומרחו עליו מיד תחליב גוף או משחה.
- אפשרו לעור התינוק לנשום – הלבישו אותו בבדים טבעיים כמו כותנה. הימנעו מצמר ובדים מגרדים אחרים כי הם עלולים לגרות את עורו העדין.
- הסבונים והשמפו חשובים – עברו לאל סבון ללא רכיבי ריח אלרגניים או סבונים עדינים המתאימים לעור עדין ורגיש. להשתמש באבקה/נוזל כביסה נטולי בושם המתאימים לעור רגיש. להימנע משימוש במרכך כביסה.
- שינויי טמפרטורה מהירים עלולים להחמיר את האקזמה – לכן, נסו לדאוג שלא יהיה לתינוק חם מדי ומיד קר מדי, או להיפך.
- אבקני פרחים, קרדית האבק ושיער חיות עלולים גם הם לגרום לאקזמה – שקלו לפנות למומחה לאלרגיות שיוכל לתת לכם טיפים לגבי הפחתת האלרגנים בביתכם. הוא יוכל לספר לכם על שיטות יעילות יותר לשאיבת אבק וניקיון באמצעות מסננים, ואולי ימליץ להיפטר משטיחים ורהיטים מרופדים.
- עזרו לתינוק למנוע גירוד – כולנו מכירים את תחושת ההקלה המגיעה בעקבות גירוד אזור מגורה אבל למעשה גירוי זה עלול לגרום לזיהום ולהחמיר את המצב. הציעו את מיטתו עם סדין רך מאוד ודאגו לגזור את ציפורניו. הכניסו אותו למיטה עם כפפות או גרביים על הידיים. אם התינוק מתקשה להירדם בגלל האקזמה, שוחחו עם הרופא שלו. הוא יוכל לרשום לו אנטיהיסטמין שירגיע מעט את הצורך לגרד.
- לעיתים אוכל משנה – אקזמה איננה אלרגיה למשהו מסוים, אולם אצל ילדים מסוימים מזונות אלרגניים יכולים לגרום לאקזמה או להחריף אותה. אם אתם או רופא הילדים חושדים שהאקזמה מושפעת ממזונות מסוימים, החשודים העיקריים תמיד יהיו חלב פרה וביצים, ולאחריהם סויה, חיטה, בוטנים ודגים. אתם יכולים לנסות להוציא אותם מהתפריט אם הילד אוכל מוצקים. אם את מניקה, עלייך להוציא את המאכלים האלה מהתפריט שלך. הסירו את המאכלים החשודים מהתפריט, בזה אחר זה, והמתינו מספר שבועות כדי לסלק את האלרגנים מהגוף. אם התינוק ניזון מתחליפי חלב יוכל הרופא להמליץ לכם לעבור לתחליף מבוסס על סויה. זה לא תמיד הפתרון, כי חלק מהילדים האלרגיים לחלב אלרגיים גם לסויה, אבל כדאי לנסות.
האם הנקה עוזרת?
אולי. ישנם מחקרים המראים שההנקה עוזרת במניעת אקזמה אצל תינוקות בסיכון (אלו שהוריהם סובלים מאקזמה). בעוד שאין עדות ברורה אם הנקה עוזרת לתינוק שכבר יש לו אקזמה, המומחים מסכימים שזה לא יכול להזיק.
מה לעשות אם הפריחה לא משתפרת?
שוחחו עם רופא הילדים או עם רופא עור לילדים. אם הפריחה לא משתפרת גם לאחר יישום ההמלצות שלנו, הרופא שלכם יוכל להמליץ לנסות סטרואידים מקומיים (בצורת קרם), שניתן לרכוש ללא מרשם רופא. משחות אלה לפעמים עושות פלאים ומסייעות בשבירת מעגל הקסמים של האקזמה. טיפול סטרואידי קצר דרך הפה יכול גם הוא להביא את האקזמה למצב טוב יותר, ואז שאר השיטות יעזרו יותר. חוקרים עובדים על פיתוח תרופות נוספות בתחום זה, כמו אימונומודולטורים מקומיים שיסייעו לסובלים מאקזמה, אז אם תינוקך ממשיך לסבול ממצב זה, פני לרופא כדי שיספר לך על תרופות עדכניות.
האם האקזמה תשאר איתו תמיד?
אולי אבל לא בטוח. אצל רוב התינוקות שסבלו מאקזמה, הפריחה עוברת בשנות העשרה, אולם אין דרך לדעת זאת מבעוד מועד. החדשות הטובות הן שהמצב משתפר עם הגיל, ויש דרכים רבות להתמודד עימו. אם תפעלו לפי ההמלצות ותטפלו בהתלקחות הדלקת מיידית, תוכלו למתן את האקזמה ולסייע לעור תינוקכם להישאר רגוע ולא מגורה.