מהו אילחוש אפידורלי
אילחוש אפידורלי (אפידורל) הוא זריקה שנועדה להקטין את הכאבים אותם תחושי בזמן השלב השני של הלידה. הזריקה עוצרת את אותות הכאב העושים דרכם מאזור צוואר הרחם דרך עמוד השידה אל המוח. שיטה זו היא הטובה ביותר הקיימת כיום לאילחוש בעת לידה טבעית.
שמו של האפידורל נובע מכך שחומר ההרדמה מוזרק אל החלל האפידורלי, הוא החלל המקיף את תעלת העצבים של חוט השידרה.
יתרון חשוב של האפידורל הוא שבמידה ותצטרכי לעבור ניתוח קיסרי דחוף לאחר מתן האפידורל, אז כנראה שלא תצטרכי לעבור הרדמה כללית, אלא פשוט יגבירו לך את האילחוש האפידורלי.
במצב אידאלי, כמות החומר שהוזרקה מונעת את מעבר הכאב בעצבים, אך עדיין מאפשרת שליטה של המוח על הרגליים. אך מה לעשות, לא תמיד הדברים מצליחים עד הסוף, אז יתכן כי בסוף הזריקה תתקשי להזיז את רגליך, מצב שיחלוף במהרה.
חשוב לזכור – החומר של האילחוש האפידורלי איננו עובר אל תינוקך.
מה יתרונות הזריקה?
היתרון בזריקת האפידורל הוא בכך שהוא משפיע רק על פלג הגוף התחתון ומקל באופן משמעותי על האישה את כאבי הלידה והצירים – אבל עדיין מאפשר לה להיות ערה ושותפה לתהליך הלידה.יתרון משמעותי בלידות ארוכות. נוסף על כך, ההרדמה האפידורלית יכולה לשמש גם במקרה של תהליך לידה שמסתבך ומצריך התערבות כירורגית.
לנשים הבוחרות לקבל זריקת אפידורל היתרון הגדול ביותר יתבטא בחווית לידה רגועה ופחותת כאבים.
כיצד מתבצע אפידורל
כדי לקבל אפידורל, תתבקשי לחתום על טופס הסכמה לביצוע ההליך הרפואי, אחרי שהמרדים ישוחח איתך ויאשר שאת כשירה לקבלת אפידורל (ראו בהמשך). הזריקה מתבצעת על ידי רופא מרדים.
כדי לקבל את הזריקה, תתבקשי לשבת כפופה, או לשכב בתנוחת עובר על צידך, כשאת מפנה את הגב אל הרופא המרדים. הרופא יחטא את האזור היטב, ואז יזריק אליו חומר הרדמה מקומית.
זריקת האפידורל עצמה כוללת החדרה של מחט חלולה על ידי הרופא אל החלל האפידורלי בחלקו התחתון של עמוד השידרה, דרכה מוחדרת צינורית פלסטיק. המחט החלולה מוצאת מן הגוף, והצינורית נשארת במקומה. דרך הצינורית מוזרק חומר מרדים החוסם את דרכו של הכאב מן החלק התחתון של הגוף אל המוח.
כמות חומר ההרדמה וריכוזו מותאמים על ידי הרופא המרדים לכל אישה ואישה, בהתאם לשלב הלידה בו ניתן האילחוש. מרגע הזריקה ועד לתחילת ההרדמה יעברו כ-15 דקות.
ברוב בתי החולים יחובר אל הצינורית מזרק הנמצא בתוך מכשיר, הדואג להזרקה קבועה אוטומטית של חומר ההרדמה. התערבות רופא נדרשת רק במידה והחומר במזרק נגמר, וצריך להחליף את המזרק. למכשיר יש כפתור עליו תוכלי ללחוץ במידה ואת מעוניינית בהגברה רגעית של ההרדמה – כפתור זה בנוי כך שלא יאפשר לך לבקש מנה גדולה מדי. המכשיר יתחיל לצפצף ברגע שיגמר החומר במזרק. אל תיכנסי לפאניקה, יקח זמן רב עד שההרדמה תעבור, כך שיש מספיק זמן להחליף את המזרק.
הצינורית תושאר בגופך במהלך כל הלידה, ותוצא רק כשעתיים מתום הלידה.
לאחר מתן האפידורל לא תוכלי יותר לרדת מן המיטה אל המקלחת או השירותים. כמו-כן, תהיי מחוברת באופן רצוף אל מוניטור. בנוסף, בשל הסכנה של נפילת לחץ דם, יבדקו לך את לחץ הדם לעיתים תכופות.
מתי תתחיל השפעת הזריקה
השפעת הזריקה עלייך תהיה לרוב כ-20-15 דקות מהרגע שבו ניתן החומר, ועד כ- 45 דקות השפעה מקסימלית.
מתי מבצעים אפידורל
בטכניקת האפידורל ניתן להשתמש במהלך כל שלבי הלידה, אך ישנן מספר סיבות מדוע כדאי להמתין מעט עד לבקשת האפידורל.
סיבות מדוע כדאי להמתין עם האפידורל עד תילת שלב הלידה הפעילה (השלב השני):
- משך הזמן בו ניתן להישאר תחת אילחוש אפידורלי הוא מוגבל (שני מזרקים). במידה ועברת את התחום המותר, ועדיין לא ילדת, את עלולה למצוא עצמך יולדת ללא אילחוש אפידורלי.
- האפידורל עלול להאריך את השלב הראשון של הלידה, ולהאט את התקדמות הלידה.
- מרגע שתקבלי זריקת אפידורל, לא תוכלי עוד לרדת מן המיטה להתקלח או לשירותים. במידה ותצטרכי לתת שתן, הדבר יעשה באמצעות קטטר אותו תחדיר המיילדת לריקון שלפוחית השתן.
- מרגע שניתנה לך זריקת אפידורל, תצטרכי להיות תחת מוניטור (ניטור לב עובר) רצוף.
האם יש לאפידורל השפעה על תהליך הלידה
יש הסוברים שמתן אפידורל גורם ללידה ארוכה יותר וזאת מכמה סיבות: מרגע הזריקה היולדת בעצם אינה יכולה לרדת מהמיטה עקב השיתוק בחלק הגוף התחתון. הלידה חייבת להתבצע בשכיבה ומונעת תנועתיות שיכולה לזרז לידה. בנוסף, בעקבות חוסר התחושה בחלק התחתון, הלחיצות במהלך הלידה יתכן ויהיו פחות יעילות להתקדמות הלידה.
סיכונים בביצוע אפידורל
כמו בכל התערבות רפואית גם במתן אפידורל למרות שהוא הליך פשוט, המתבצע כמעט בשגרה, יש סכנות ועלולים להיות סיבוכים. החשש העיקרי הוא מזריקה לא במיקום המדויק, העלולה לפגוע בעמוד השדרה ולגרום לשיתוק זמני או קבוע (במקרים נדירים).
החלל האפידורלי דק מאד, ולכן חשוב מאד כי לא תזוזי בעת החדרת המחט, מאחר ודקירה של הדורה עלולה לגרור כאבי ראש בתום הלידה.
סיבוכים נוספים הם חסימות עצבים ותגובה אלרגית של היולדת לחומר האלחוש. בנוסף, חוסר התחושה בפלג הגוף התחתון גם מחייב החדרת קטטר, כדי לאפשר ליולדת לתת שתן לאחר הלידה.
יש המאמינים כי עם זריקת אפידורל, קשה יותר ללחוץ במהלך הלידה, מה שמגביר את הסיכון לביצוע לידת מכשירים.
מתי לא יבוצע אפידורל
הסיבות בגללן לא יבוצע אפידורל הן:
- האישה ביקשה לא לקבל אילחוש אפידורלי.
- ההחלטה על ביצוע אפידורל התקבלה מאוחר מדי, והלידה תגיע לפני שהאפידורל ישפיע (נדרשות כ-45 דקות מן ההחלטה על ביצוע אפידורל עד שהוא מתחיל לפעול).
- האישה סובלת מבעיות קרישת דם.
- האישה לוקחת תרופות נוגדות קרישת דם (כולל אספירין).
- האישה סובלת מזיהום עור באזור הגב התחתון.
- האישה סובלת ממחלת עצבים.
- האישה אלרגית לחומר ההרדמה (מספיק שקיבלת הרדמה מקומית אצל רופא שיניים כדי לדעת שאת לא אלרגית).
האם יכולות להיות תופעות לוואי כתוצאה ממתן אפידורל
בין תופעות הלוואי השכיחות של אפידורל לאחר הלידה – כאבי גב וראש, חולשה כללית, ירידה בלחץ הדם, בחילות, צמרמורות ותחושת גרד. במקרים נדירים יותר ייתכנו זיהומים באזור ההזרקה, תגובה אלרגית או שיתוק בגפיים התחתונות (נדיר).