בדיקה נרתיקית
מטרת הבדיקה הנרתיקית היא לזהות את קצב ההתקדמות של הלידה. המרכיבים העיקריים החשובים בבדיקה הזו הם: פתיחה של צוואר הרחם, מחיקה של צוואר הרחם ומיקום הראש באגן. כמובן שאפשר גם להתרשם מדברים נוספים כגון ירידת מים, דימום נרתיקי ,מצג ומנח העובר ומיקום של הראש ביחס לאגן. כל הדברים הללו יסייעו לך ולצוות הרפואי לדעת את קצב ההתקדמות של הלידה ולוודא כי הלידה מתקדמת בקצב הרצוי.
מהי הבדיקה?
בדיקה זו נעשית באופן ידני, על ידי החדרת 2 אצבעות של הרופא/מיילדת דרך הנרתיק בכדי למשש את צוואר הרחם ואת ראש העובר. על מנת לעבור את הבדיקה בקלות מומלץ לתת שתן לפני הבדיקה, להיות רפויה ובפישוק נוח, ולאפשר לבדיקה לעבור בקלות ובמהירות, הרי שהיא תמשך לא יותר מאשר 10-20 שניות.
את הפתיחה מודדים בס”מ (כבר לא מקובל לדבר במידה של מספר האצבעות) ואת המחיקה מודדים באחוזים (בהשוואה לאורך הצוואר המלא והארוך שלא בעת לידה).
כדי להבין את מהות הבדיקה צריך לחשוב על הרחם וצוואר הרחם כמעין סוודר (זהו הרחם) עם צווארון גולף (זהו צוואר הרחם). במהלך כל ההריון הצווארון הזה ארוך וסוגר. במהלך הלידה, צוואר הרחם הולך ומתקצר (מה שקרוי מחיקה) והולך ונפתח (מה שקרוי פתיחה) בהשפעת הצירים שלמעשה מותחים את צוואר הרחם מעלה ובמקביל דוחפים את ראש העובר מטה.
מה תהיה תדירות הבדיקה?
הבדיקה הזו מלווה תמיד בבדיקת הבטן כדי להתרשם מגודלה (כדרך להעריך את משקלו של העובר) וחוזרים עליה לפי הצורך במהלך הלידה בכדי לזהות שהפתיחה, המחיקה וירידת ראש העובר מתקדמים בקצב הרצוי. אין צורך לבדוק באופן תדיר, אלא להסתפק בבדיקה אחת לשעתיים או אפילו בתדירות נמוכה יותר.