השעות הראשונות לאחר הניתוח
הסתיים הניתוח. מזל טוב. כעת תועברי לחדר התאוששות שם תשהיי כשעתיים שלאחריהם תועברי למחלקת היולדות אם לא יעלו בעיות מיוחדות. הקטטר ישאר איתך בין 6- 12 שעות. מקסימום עד יום אחד נוסף, אך יתכן שכבר יוצא לאחר הניתוח.
בחילות והקאות – פעמים רבות יולדות סובלות מבחילות והקאות לאחר ניתוח קיסרי. תוכלי לבקש תרופות שינתנו באמצעות העירוי.
מזון ושתיה – בשעות הראשונות לאחר הניתוח יהיה עלייך להישאר בצום אך את עלולה לחוש יובש בפה. תוכלי להרטיב את שפתייך בעזרת גזה טבולה במים או להחליק מעט קוביות קרח ליד שפתייך, אך נוזלים תקבלי בשעות הראשונות לאחר הניתוח רק באמצעות עירוי. בשלב זה עדיין תהיי מחוברת לקטטר על מנת לרוקן את שלפוחית השתן.
בין 6 ל־12 שעות לאחר הניתוח – תוכלי לשתות מים או תה. רצוי להימנע משתיית מיצים ומשקאות תוססים שיוצרים גזים במערכת העיכול. א הרעב מציק לך תוכלי לאכול כ- 12 שעות לאחר הניתוח אך רק מזון רך מאוד. (מאכלים כגון גבינה לבנה, מעדני חלב, ירקות מאודים ומרק). לאחר יומיים־שלושה תוכלי לחזור להרגלי האכילה הרגילים שלך.
כאבים – יתכן שתחושי כאבים באזור הניתוח וכן מהתכווצות הרחם. אין כל מניעה לקבל זריקות לשיכוך הכאבים במידת הצורך, אחת כל ארבע שעות. במידת הצורך לאחר תוכלי להיעזר בכדורים נגד כאבים. אם את מניקה ינתנו לך כדורים מתאימים.
הגבלת תנועה – חשוב ומומלץ!! לקום מהמיטה מוקדם ככל האפשר. התנועה מסייעת במניעת היווצרות פקקת ורידים ויתכן שפעם ביום תינתן לך זריקה לדילול הדם למניעת סיבוך של פקקת ורידים (בהתאם למדיניות המחלקה). זהו סיבוך שהוא שכיח יחסית בעקבות הניתוח שנרצה להימנע ממנו. על מנת לרדת מהמיטה אחות תעזור לך ותודא שאת מרגישה טוב ואינך מעולפת.
את צעדייך הראשונים אחרי הניתוח תוכלי לעשות בין 6 ל ־ 12 שעות לאחר הניתוח (תלוי במחלקה). תוכלי לרדת מהמיטה בסיוע אחות שתבוא לסייע לך. חשוב שתדעי– הירידה הראשונה עלולה להיות כואבת ולכן לפני הירידה הראשונה מהמיטה תוכלי לבקש ולקבל תרופה לשיכוך הכאבים. בשלב זה תיפרדי מהתחבושת באזור הניתוח, והצלקת תישאר חשופה.
יום יומיים אחרי הניתוח
הגיינה אישית – כעת תוכלי להתקלח. על מנת להימנע מ”תאונות” רצוי שיתלווה אלייך בן זוגך או שתעזרי באחות המחלקה. חשוב שתקפידי על שטיפה יומיומית של אזור הניתוח ושל אברי המין. ניתן לעשות זאת בעזרת סבון רגיל.
שתיה ואוכל – תוכלי להתחיל לשתות ולאכול אוכל רך ובהדרגה תחזרי לתזונה שאת רגילה לה. תדרשי לסבלנות עד שהמעיים – שגם הושפעו מההרדמה- יחזרו לתפקד.
עצירות – אם לא היו לך יציאות בימים לאחר הניתוח, או במקרים קשים של גזים, תוכלי להיעזר במיץ שזיפים שיכול להקל מאוד, ואם גם זה לא עוזר, יומיים אחרי הניתוח תוכלי לבקש מהאחות חוקן או פתילות שיעזרו להאיץ את פעילות המעיים.
תנועה ותזוזה – חשוב מאוד!! הקפידי להסתובב במחלקה כמה שיותר. לא הרבה זמן אחרי הניתוח יעודדו אותך כבר לרדת מהמיטה ולהסתובב, דבר שימריץ את זרימת הדם, יעזור למנוע התפתחות של קרישי דם ברגליים, יקל עלייך את הנשימה ויקרב אותך להחלמה.
כאבים – אין כל סיבה להיות גיבורה ולסבול. סביר להניח שתחושי כאבים בימים שלאחר הניתוח וניתן למנוע את הכאבים או להקל עליהם בעזרת משככי כאבים.
דימום מהנרתיק – הדימום מהנרתיק הוא תוצאה של התנקות הרחם מהרירית המופרשת בעזרת התכווצות הרחם. בתחילה הדימום הור רב ואדום. לאחר מספר ימים פוחת הדימום וצבעו נעשה ורדרד. ככל שיעבור הזמן תהפוך ההפרשה בהדרגה לבהירה יותר. הדימום נמשך עד חודש לאחר הלידה. חשוב שתשימי לב לכמות וצבע הדימום. בכל מקרה של התגברות הדימום או של שינוי בצבעו דימום לעכור או שהדימום מדיף ריח רע – יש לפנות לרופא.
ניתוק הצנתר ומערכת העירוי – בין 6 ל־12 שעות לאחר הניתוח יוצא הקטטר משלפוחית השתן ויפורק העירוי מידך.
הנקה – זיכרי כי זכותך לבחור בצורת האכלה המתאימה לך. אם בחרת להניק מומלץ שתתחילי מהר ככל האפשר לאחר הניתוח. לרב תוכלי להתחיל בהנקה סמוך לחזרתך למחלקה, בדיוק כמו יולדת שילדה בלידה רגילה. אם החלטת לא להיניק- כדאי שתיידעי את האחות במחלקת היילודים כדי שיכינו לתינוקך אוכל בבקבוק.
היום השלישי
היום השלישי לאחר הניתוח נחשב ליום קשה יחסית וההחלמה נראית רחוקה וקשה מתמיד. לרב התחושה תחלוף תוך יממה ושוב תרגישי טוב יותר.
השחרור
זמן האשפוז – השהיה במחלקת היולדות נמשכת לרב בין ארבעה לשיבעה ימים.
הוצאת תפרים וסיכות – בין חמישה לשבעה ימים לאחר הניתוח מוציאים את הסיכות /התפרים. הוצאתם תהיה או לפני השחרור מבית החולים או במרפאה סביב היום השביעי או השמיני אחרי הניתוח. לרב הוצאת הסיכות אינה מכאיבה.