למה זה קורה?
גזים ונפיחות של הבטן בזמן ההריון הינם תופעה מציקה ורווחת אך מאד מוצנעת ואינה מדוברת מפאת המבוכה. התופעה אופיינית בעיקר לשליש האחרון של ההריון. קיימים שני גורמים עיקריים להופעתם של גזים בהריון. במהלך ההריון, חלה עלייה ברמת ההורמון פרוגסטרון בגופה של ההריונית. פחות אנרגיה מופנית למערכת העיכול וגורמת להאטת פעילות מערכת העיכול וכתוצאה מכך לבטן נפוחה, לכאבי גזים והרגשה לא נעימה.
סיבה נוספת היא לחץ הרחם ההולך וגדל על המעיים הנותן את אותותיו. גורם לבעיות בעיכול ונותן תחושת נפיחות וכאמור, גזים.
אך פרט לשני הגורמים המרכזיים שאחראיים לתופעה לא נעימה זו, ישנן סיבות נוספות ש”תורמות” לחגיגה בביטנך:
- עצירות – עצירות בהריון היא תופעה נפוצה. מכיוון שתהליך העיכול מואט, חילוף החומרים מואט גם כן ומגדיל את הסיכוי שייווצרו גזים, כאבי בטן ותחושת נפיחות.
- תוסף הברזל שאת נוטלת, ידוע כגורם מוגבר לעצירות וגזים.
- תזונה ש”תורמת” ליצירת גזים: אכילת מזון כגון חומוס כרובית וכד’, לעיסת מסטיקים, שתיית משקאות מוגזים ואלכוהולים ושתייה מרובה במהירות.
מניעת גזים במערכת העיכול
ממה כדאי להימנע
- המנעי משתיה בזמן האוכל
- המנעי משתיית משקאות מוגזים
- המנעי ממזונות שבאופן טבעי מגבירים את הגזים במערכת העיכול כגון: ירקות ממשפחת המצליבים ברוקולי, כרובית, כרוב וכד’, מוצרים המכילים סוכר לבן, מוצרים עם קמח לבן, קטניות, מוצרי חלב, שום ובצל, מוצרים מטוגנים, משקאות מוגזים וממתקים. הגזים נוצרים כתוצאה מפעילות של בקטריות המתסיסות ומפרקות את המזון במערכת העיכול כאשר חלק מהחומרים אינם נספגים ונוצרים גזים עודפים. אכילה מהירה ולעיסה מועטה של המזון עלולים ל”תרום” גם הם לעומס על פעולת הפירוק של המזון ולהיווצרותם של גזים בכמות מוגברת.
- הימנעי מלבישת בגדים הדוקים בהריון.
ומה מומלץ לעשות על מנת להקל
- אכלי מנות קטנות מפוזרות לאורך היום- פעילות מערכת העיכול הינה איטית יותר בהריון ובדיוק מהסיבה הזו יש להקל על פעילותה. חלקי את ארוחותיך למנות קטנות יותר המפוזרות לאורך כל היום – באופן זה ניתן לסייע למערכת העיכול לפרק ולעכל את המזון וכך למנוע היווצרות של גזים מרובים.
- הקפידי על תזונה עתירת סיבים – דגנים מלאים, ירקות, פירות.
- היעזרי בתוספת פרוביוטיקה – מותאמת לצריכת נשים בהריון.
- הקפידי לשתות לפחות 10-12 כוסות מים ביום. (מים בהם הושרו שזיפים ללילה יכול מאוד לעזור לעצירות)
- הקפידי על פעילות גופנית קבועה כגון הליכה, שחיה ויוגה. הפעילות יכולה לדרבן את מערכת העיכול ולגרום לזרימת דם יעילה יותר לאורך כל ההריון.
- ישנם מספר מזונות מומלצים שניתן לאכול אותם או ליצור מהם חליטה. כדאי לנסות:
- ג’ינג’ר – שורש הידוע בסגולותיו כמרפא טבעי בהפרעות עיכול מכאבי בטן ועד לגזים. הג’ינג’ר מותר לצריכה בהריון ומומלץ לשימוש כחליטה, כתבלין או כחלק מסלט.
- נענע ומנטה- מסייעים בהפחתת היווצרות הגזים בתהליך פירוק המזון במערכת העיכול. השתמשי בו בחליטה או בסלט.
- שומר – מומלץ לחליטה או אכילה בסלט.
- הקפידי לשמור על פעילות מעיים סדירה.