כתמי הריון ( melasma / Chloasma)
“אמא’לה, מה קרה לפנים שלי? מה זה הכתמים האלה? מה זה הקו החום המוזר על הבטן שלי”. כן, כן. הפעם נכון המשפט “צרת רבים חצי נחמה”. פיגמנטציית יתר (התכהות) מופיעה אצל 90% מהנשים בהריון.
כתמי ההריון שאת רואה הם עוד תוצאה של ההורמונים המשתוללים אצלך בתקופה זו וכן.. גם בעור חלים שינויים. מחד במהלך ההריון העור נהנה ממראה זוהר בגלל התגברות הפרשת החלב והתרחבות נימי הדם המקנים לו מראה ורדרד, אבל גם סובל מתופעות פחות נעימות או רצויות.
הסיבה לתופעה של היפר-פיגמנטציה בהריון מקורה בייצור מוגבר של הורמון אשר מעודד את ייצור המלנין (צבען העור) במוח אך לא לגמרי ברור מדוע היא קורית. המלנין הוא ההורמון שאחראי למידת הכהות של עור הגוף ולכן עליה ברמתו עלולה לגרום להתכהות של העור. הסברה היא שיש קשר לעליה בהורמון האסטרוגן הגורם לעליה בפעילות התאים הללו. השינויים עשויים להתבטא במספר אזורים בגופך. את עשויה לראות התכהות באזור הפטמות, קו חום אשר ייתכן ויופיע במרכז הבטן, התכהות זמנית של כתמי לידה ונמשים וכן – כתמים על הפנים שנקראים גם- “מסכת הריון”.
מהי מסכת הריון – Chloasma, melasma?
מסכת ההריון (מלאזמה), הנקראת גם כתמי-הריון, נראית כמו שיזוף בחלקים מסויימים מהפנים. היא בעלת צורה אופיינית של כנפי פרפר שנפרשות מכיוון האף כלפי הלחיים והמצח. התופעה מופיעה אצל מחצית הנשים ההריוניות. מסכת הריון נפוצה יותר אצל נשים בעלות שיער חום (שטני) ועור כהה מאשר אצל בלונדיניות בעלות עור בהיר. הכתמים מופיעים בדרך כלל מסביב לפה, אך באותה מידה יכולים להופיע על האף, הלחיים או כל חלק או חלקים אחרים בפנים. בדרך כלל רובם של כתמי מסכת ההריון נעלמים אחרי הלידה אך לא תמיד. לרב זוהי נטיה גנטית המושפעת גם מפעילות הורמונלית.
כיצד תוכלי להתמודד עם התופעה?
החשוב ביותר שתדעי שבזמן ההריון אין דרך למנוע את הופעת כתמי מסכת ההריון או להעלימם אך ניתן להקל על המצב. מאחר וחשיפה לשמש עשויה להגביר ולהחמיר את המצב מאחר והחשיפה לשמש מגבירה את יצור המלנין בעור ולכן המנעות מחשיפת יתר לשמש ושימוש קבוע במסנני קרינה בתקופת ההריון יכולים להפחית במידה ניכרת את חומרת המלאזמה. לכן, המנעי ככל שאפשר מחשיפה לשמש. השתמשי בקרם הגנה, בכובע ובכל דבר אחר אשר ייגן על עור פנייך מהשמש. חשיפה בלתי מבוקרת לשמש יכולה להגביר את פעולת שינויי הצבע. אם התופעה מאוד מפריעה לך, תוכלי להשתמש באיפור עדין בסיסי כדי לטשטש את הכתמים.
ומה לאחר הלידה?
אם בסיום ההריון לא תחול הטבה במידת הפיגמנטציה בעורך, לאחר הלידה וההנקה, מומלץ כי תפני לרופא עור שיסייע לך בהתאמת טיפול. ניתן יהיה לטפל בכתמי מסכת ההריון במשחות רפואיות המכילות הידרוקינון אשר מפחית יצור פיגמנט המלנין. מאחר ותכשירים המכילים הידרוקינון אינם מתאימים לנשים בהריון לא ניתן להשתמש בהם בזמן ההריון.
אם תרגישי כי יש צורך תוכלי להיעזר בטיפולים מותאמים לטיפול במלזמה כגון: פילינג שטחי אותו יש לעשות בזהירות על מנת להימנע מדלקת בעור העלולה לעורר יצור מלנין. את הפילינג מומלץ לעשות אצל רופא עור. עוד ביכולתך להיעזר בטיפולים בטכנולוגיות כגון IPL, לייזר או גלי רדיו. את הפילינג או את הטיפולים הנוספים חשוב לשלב יחד עם תכשירים למניעת יצירת פיגמנטציה שכן הטיפול עצמו עלול לעורר דלקת ולגרות את המלנוציטים ליצור פיגמנט.
“הפס השחור” – linea negra
יתכן ובמהלך ההריון תבחיני בפס כהה במרכז הבטן שעולה מאזור הערווה ועד לטבור. למרות שצבעו לרב נוטה יותר לחום מאשר לשחור הוא מכונה-“הפס השחור”.
לאחר הלידה
לרב יעלם הפס מספר שבועות לאחר שתלדי.
סימני מתיחה
סימני מתיחה הם השינוי השכיח ביותר הקשור לשינויים בעורך בזמן הריון. אצל כ- 90% מחברותייך שבהריון יופיעו סימני מתיחה באזור השדיים, הירכיים והבטן והם ירבו ככל שבטנך גדלה. התופעה נקראת Striae gravidarum. התופעה נגרמת בגלל שינויים במידת הגמישות של סיבי הקולגן והאלסטין שאחראים על חוזק וגמישות העור. בתחילה צבעם של סימני המתיחה בהריון ייראה אדמדם, סגול אולי ורדרד, אך עם הזמן אחרי הלידה הם יתבהרו ויקבלו את צבע עורך או יהיו בהירים יותר.
כיצד תוכלי להתמודד עם התופעה?
למרות שרבים מתפארים במשחות וטיפולים להעלמת סימני המתיחה הרי שבמציאות טרם נמצא הפתרון לבעיה. מריחת קרם לחות, או שמן, עשויה להקל על תחושתך אך לצערינו הסימנים והתופעה לא יעלמו.
לעתים עלולים סימני המתיחה לגרום לגרד כתוצאה מכך שעורך מתייבש מהמתיחה על גופך הגדל. על מנת להקל על תחושת הגרוד את יכולה להשתמש בקרם לחות עשיר, להימנע משימוש בסבונים שמייבשים את העור והעדיפי להשתמש שמני אמבטיה (דוגמת אמול או בלנאום הרמל) שמשמנים את העור בעדינות.
לאחר הלידה
למרבה הצער סימני מתיחה יהיו חברייך הטובים מכאן והלאה. הם קבועים ואינם נעלמים בסיום ההריון. עם זאת נוטים סימני המתיחה לדהות עם הזמן וצבעם יתבהר והם יקבלו את צבע עורך או יהיו בהירים יותר.
גרד בהריון
במהלך השליש השלישי להריון ישנה עליה בריכוז חומצות המרה. אצל כ- 2% מהנשים ההרות מתפתח גרד טורדני ועקשני במיוחד. במקרים חמורים עלול הגרד להיות מלווה בגוון עורי צהבהב.
כיצד תוכלי להתמודד עם התופעה?
על מנת להקל עלייך את התחושה מירחי קרם לחות עשיר, והימנעי משימוש בסבון שייבש את עורך. גם לתופעה זו העדיפי שמני אמבטיה דוגמת בלניאום הרמל שעשוי להקל עלייך את התחושה. כאשר הגרד נעשה בלתי נסבל כדאי שתפני לרופא עור לקבלת טיפול. לעיתים נדרש טיפול רפואי על מנת להקל על התופעה. ממה נגרם הגרד הטורדני הזה? איך אפשר להימנע ממנו, וכיצד מטפלים בו? המשיכי לקרא בהרחבה על גרד בהריון .
נימיות דם:
עוד תופעה שיתכן שתחווי במהלך ההריון יתבטא בהווצרות נימיות דם. התופעה מתבטאת באודם מוגבר בכפות הידיים ובכתמים אדומים עגולים (המאנגיומות) או נימיות דם המתפצלות בצורת עכביש (ספיידר אנגיומה). הסיבה לכך, היא עליה ברמת האסטרוגן בזמן ההריון, אשר מגבירה את הנטייה להרחבת כלי דם.
הנימיות עשויות להופיע בכל חלקי העור והן אינן מסוכנות. ככל שאת תתקדמי עם ההריון ובשלבים מאוחרים יותר כאשר משקלך יעלה וכך גם הלחץ בבטנך, יכולות להתפתח דליות גם על שוקייך ואף עשויים להיווצר טחורים.
רבדים אורטיקאריאליים – מחלה ייחודית להריון
מחלה יחסית שכיחה המתבטאת בגרוד מציק ובהופעתם של נגעים אדומים. הנגעים מופיעים בעיקר לאורך סימני מתיחה בעור הבטן, בירכיים ובעכוזים. לרב המחלה מופיעה בשליש האחרון להריון ובדרך כלל רק בהריון הראשון.
כיצד תוכלי להתמודד עם התופעה?
על מנת לקבל טיפול עלייך לפנות לרופא מאחר והטיפול הוא בעזרת משחות המכילות סטרואידים. (תרופות אנטי היסטאמיניות לרב אינן יעילות).
לאחר הלידה
כשם שהתופעה הופיעה כך היא תיעלם. הנגעים יעלמו מספר ימים לאחר הלידה ולרב אינם חוזרים בהריונות הבאים.