את בהריון אבל את כל כך עייפה ומרגישה חולשה כל הזמן. את מרגישה שזה מדהים ונפלא שאת בהריון, אבל לגמרי מותשת. זהו עוד תסמין ממגוון תסמיני ההריון שילוו אותך לאורך ההריון ועד הלידה. עייפות וחולשה בהריון הם מהתופעות הנפוצות ביותר בהריון ומורגשות בדרך כלל בחודשי ההריון הראשונים ושוב לקראת סוף ההריון. במהלך השליש השני, למרות שלרוב העייפות והחולשה נעלמים, את עדיין עלולה לחוש לאות, וזה לגמרי תקין. הקשיבי לגופך, והשתדלי לנוח כשאת זקוקה להפסקה או מרגישה עייפות וחולשה. לעיתים, העייפות מופיעה לאורך כל שלושת הטרמסטרים ולעיתים היא מופיעה בגלים: יתכן שתחושי עייפה יותר בחודש אחד, ומלאת מרץ בחודש שאחריו.
עייפות בהריון – למה ומדוע?
מדוע את עייפה כל כך ומרגישה כזו חולשה בהריון? בתקופת ההריון מגייס גופך את כל האנרגיה העומדת לרשותו, הוא מרוכז ביצירת חיים חדשים ומסתגל לסערת ההורמונים והשינויים שלו עצמו. מכלול השינויים גורם לעייפות מרובה. יש סיבות רבות לעייפות שאת מרגישה בהריון:
שינויים הורמונלים
במהלך ההריון רמת הפרוגסטרון שלך עולה וחילוף החומרים שלך מואץ כך שגופך שורף יותר אנרגיה. כמות הדם בגופך עולה וכך גם קצב פעימות הלב. לחץ הדם שלך נמוך יותר והגוף מייצר יותר דם. מאגר הוויטמינים והמינרלים יורד מאחר והם נצרכים על ידי העובר והכליות נמצאות בעומס רב במהלך ההריון, אז רק טבעי שאת מרגישה עייפה וישנונית, רק טבעי שאת מרגישה חולשה ושהאנרגיה שלך איננה כקודם.
הקאות, וצרבות
עוד תסמיני הריון אשר עלולים לפגוע בצריכת המזון שלך ולירידה ניכרת ברמת האנרגיה לה את רגילה מהתקופה טרום הריון.
שנת הלילה
דבר גורר דבר. שנת הלילה כעת מופרעת מהצורך התכוף שלך לרוץ ולהתפנות כשפעמיים שלוש או יותר את רצה לשרותים. אי נוחות וקושי למצוא את התנוחה הנוחה לך בשינה או קשיי נשימה עלולים גם הם להפריע לשנתך, וכך גם כאבי גב, התכווצויות שרירים והסימפיזיוליטיס מקשים עוד יותר ואפילו מחשבות וחלומות.
משקלך ההולך וגדל
בשליש השלישי נוספות עוד סיבות לתחושת העייפות ולתחושת החולשה שאת חשה. כעת נוסף משקלך ההולך ועולה ומשקלו ההולך וגדל של התינוק, והם מכבידים עלייך ומקשים על תיפקודך.
כל הסיבות יחד, השינויים הפיזיים והחרדות לקראת הלידה כולם משפיעים על שנתך, גורעים מרמת האנרגיה שלך ואת חשה בעייפות ואפילו חולשה.
איך מונעים ומתמודדים עם העייפות בהריון?
לפני הכל חשוב שתדעי, את העייפות כנראה לא תוכלי להביס לחלוטין, אבל תוכלי להקל על עצמך את תחושת העייפות והחולשה. ריכזנו כאן מספר טיפים שעשויים להקל עלייך:
תזונה
התזונה שתצרכי בזמן ההריון יכולה לעשות את ההבדל בין בריאות וחולי, בין עייפות וחולשה לבין יום מלא באנרגיה ותחושה טובה. תזונה נכונה תעזור לך לעבור את חודשי ההריון ואת הלידה ללא סיבוכים ותפריט ההריון שלך צריך לכלול כמות מספקת של חלבונים, פחממות, ויטמינים ומינרלים. פזרי את ארוחותייך לאורך היום. החליפי ארוחות גדולות בארוחות קטנות שיעזרו לך לשמור על האנרגיה לאורך היום. אם החלטת לנשנש, ביחרי בפירות או אגוזים מומלצים ואיכלי בהנאה. רצוי שתקפידי על חמשת קבוצות המזון: מזונות עשירים בחלבונים, מוצרי חלב, פירות, ירקות, ודגנים שיתנו לך אנרגיה למהלך היום:
חלבונים– החלבונים משמשים כחומרי בניין עיקריים בעת בניית התאים. חלבונים הם רכיבים חיוניים לגדילת רקמות ולבניית תאי הגוף השונים. בתפריט היומי שלך תוכלי לכלול:
- מוצרים מן החי – המכילים בדרך כלל חלבון מלא: דגים, ביצים, בשר ומוצרי חלב.
- מוצרים מן הצומח – המכילים חלבונים: דגנים, אגוזים, קטניות, גרעינים ועוד.
מוצרי חלב – חלב דל שומן, גבינה ויוגורט, הם מקורות טובים לסידן. השתדלי לשתות חלב כמה פעמים ביום, ולכלול מנת יוגורט או גבינה (מחלב מפוסטר) מדי יום.
פירות וירקות – פירות טריים, קפואים או יבשים מספקים תכולה גבוהה של ויטמינים וסיבים והשפעתם גדולה בסיוע ומניעת עצירות וטחורים.
אגוזים – קטנים אבל בריאים. אגוזים וחמאת אגוזים מהווים מקור מעולה של חלבון ושומן בריא. חשוב שתצרכי מגוון הכולל שקדים, בוטנים ואגוזי מלך ובקלות תוכלי לקחתם איתך לכל מקום ולנשנש במהלך היום.
הימנעי מאכילת מזון מהיר, מאכילת ממתקים ושתיית משקאות ממותקים.
ברזל וויטמינים
בתקופת ההריון חשיבות הברזל היא עצומה ותזדקקי לכמות גדולה ממנו על מנת לשמור על רמת אנרגיה גבוהה ולהימנע מאנמיה. אופציות טובות של ברזל לתפריט שלך:
- מזון מן החי: בשר בקר רזה, בשר הודו ובעיקר בשר הודו אדום עוף ודגים.
- מזון מן הצומח: קטניות לסוגיהן (למשל, שעועית, עדשים, מאש), שיבולת שועל, קינואה, פירות מיובשים, טחינה, שקדים, אגוזים, גרעינים (מומלץ לרכוש ארוזים מראש ובמקומות מוכרים), פירות, ירקות כגון תרד, דגני בוקר מועשרים בברזל ללא סוכר.
הויטמינים חיוניים (בכמויות קטנות) לתפקוד תקין ולבריאות הגוף. אל תשכחי ליטול את תוספי המזון שניתנו לך על ידי הרופא אך אין לצרוך מעל הכמות המומלצת.
חשוב לדעת, בדקי את רמת הברזל בדם כדי לשלול אפשרות של אנמיה. עייפות היא אחד מתסמיני האנמיה. צריכת ברזל בכמות שמפצה על הייצור המוגבר בהריון היא כמעט ובלתי אפשרית ואינה יכולה להגיע רק ממזון, ולכן קיימת הנחיה ברורה של משרד הבריאות כי צריך ליטול ברזל בהריון על מנת למנוע אנמיה.
שתייה
שתיית מים – הקפידי על שתיה מרובה במהלך היום. מומלץ לשתות לפחות 10 כוסות מים: כ-1.5 – 2 ליטר ביום, כמות שתתרום גם לערנות והחיוניות שלך. לקראת ערב הקטיני את כמות השתיה על מנת להימנע מריצה תכופה לשרותים בלילה.
קפה ותה – הגבילי את צריכת הקפאין לפחות ל-200 מיליגרם ביום. זה כולל כשתי כוסות קפה או ארבע כוסות תה.
מנוחה ושינה
השתדלי לנח הרבה. אל תלחמי בעייפות ותעשי הפסקות במהלך היום שיסייעו לך להישאר רעננה לאורך היום. הקפידי על שינה בריאה ונסי לישון כל לילה לפחות 8 שעות. העזרי בכריות על מנת למצוא לעצמך תנוחה נוחה לשינה. נסי לישון על הצד על מנת לשפר את זרימת הדם לך ולעוברך. השתמשי בכריות לתמיכה מתחת לבטן, ומאחורי הגב וכן לתמיכת הברכיים.
מתי עליך לפנות לרופא
לרוב תחושת עייפות בהריון אינה אמורה לעורר דאגה אך במקרים מסוימים, כאשר את מרגישה עייפות שאיננה נשלטת וחולשה עצומה, יתכן והעייפות מעידה על אנמיה ואז כדאי שתתיעצי ברופא שישלח אותך לבדיקת דם כדי לבדוק את רמת הברזל שלך.
כשאת סובלת מנדודי שינה
אחת הסיבות לעייפות יכולה להיות תוצאה של נדודי שינה. תופעה שכיחה אם כי לא נעימה.
אז מה מאפיין נדודי שינה?
כשאת מוצאת את עצמך מתקשה להירדם, בוהה בקיר ונשארת ערה..
כשאת מתעוררת במהלך הלילה ומתקשה להרדם לאחר מכן, ולא עזר לך לספור מאה כבשים..
כשאת מתעוררת בשעת בוקר מוקדמת, עוד לפני שהשמש זרחה..
כשאת ישנה ומתעוררת עייפה כאילו לא ישנת ומשאית דרסה אותך..
אם את סובלת מאחת או יותר מתופעות אלה- את סובלת מנדודי שינה.
יתכן ששינוי ההרגלים לפני השינה יעזרו לך להרדם, לנוח ולקום עם כוחות מחודשים:
- התחילי את הערב באמבטיה חמה ומרגיעה.
- האזיני למוסיקה שקטה ומרגיעה.
- הימנעי מכל מאמץ פיזי סמוך לשעת השינה.
- הקפידי שחדרך יהיה חשוך.
- שמרי על סביבה שקטה וטמפרטורה נעימה ומתאימה לשינה.
- תרגילי יוגה, דמיון מודרך ועיסוי לפני השינה יכולים לעודד שנת לילה טובה.
- הקפידי על תרגילי נשימה. השפעתם מרגיעה ומרדימה. תרגילי נשימה מתאימים לכל שלב בהריון, וידועים כמסייעים לתחושת רוגע ולהרדמות.
- אם את חשה שאת מבלה כבר זמן רב במיטה והראש מלא מחשבות, כדאי ורצוי שתתיחסי לבעיות שמפריעות לך. ייעוץ מקצועי יכול לסייע ולעזור במקרה הצורך.
- נסי להמעיט בשתייה אחרי השעה 4 כדי שלקראת הלילה השלפוחית תהיה ריקה עד כמה שאפשר.
ואם כל זה לא עזר?
צאי מהמיטה והקדישי כמה דקות למחשבות שמטרידות אותך. כשתרגישי שסיכמת עם עצמך את הסוגיה, תרגלי מספר תרגילי נשימה וחזרי למיטה כשראשך פנוי ממחשבות ותחושת רוגע אופפת אותך ואת בידיעה שאת הולכת לישון.