מהי סכרת הריון ואיך מטפלים בה?
סכרת הריונית היא מצב של חוסר איזון בטיפול בסוכר ובפחמימות בגוף (אשר נובע מהתנגדות יחסית להורמון אינסולין – כלומר הגוף פחות רגיש לפעולת האינסולין), המאובחן לרוב במהלך החצי השני של ההריון. חוסר האיזון מתבטא ברמות גבוהות של סוכר (Glucose) בדם האישה.
סוכרת הריונית היא תופעה שכיחה יחסית, וסובלות ממנה כ-5% מהנשים במהלך ההריון. לרוב, עם סיום ההריון, הסוכרת נעלמת.
כמויות הסוכר הגבוהות בדם האם עוברות אל העובר, המנסה לעבדן (ולהכניסן לתאים). תופעה זו גורמת להפרשת אינסולין מוגברת על-ידי העובר. האינסולין עצמו גורם לגידול מואץ של העובר (כלומר עוברים גדולים מהמקובל לגיל ההריון).
סיכונים
הסיכונים הכרוכים במצב הנקרא “סוכרת הריונית” נובעים ברובם מהמשקל הגדול ומבנה הגוף של היילוד. עוברים אלו, המגיעים לעיתים למשקלים של למעלה מ-4 ק”ג, עלולים להקשות על לידה ווגינאלית (לדנית). במצב של סכרת הריונית נתקלים פעמים רבות בתופעות הבאות:
- חוסר התקדמות בלידה
- שיעור ניתוחים קיסריים גבוה
- פרע כתפיים (הסיכון המשמעותי ביותר) – מצב בו במהלך הלידה הכתפיים “נתקעות” בתעלת הלידה, ויש קושי בחילוצן.
סיכון נוסף במצב של סכרת הריונית הוא כי לאחר הלידה יהיו רמות אינסולין גבוהות בדם התינוק, שיגרמו לנפילת רמת הסוכר בדמו (ובנוסף הפרעות אחרות המתגלות בבדיקת דם של היילוד).
לידה של תינוק לאם סוכרתית מוגדרת לידה בסיכון גבוה בשל הסיכון המוגבר לביצוע לידת מכשירים, ניתוח קיסרי, קרעים בנרתיק ומצב “פרע כתף” של העובר. סיכונים אלו קיימים בעיקר בעוברים בגודל חריג.
תינוקות לאם סוכרתית (במידה ורמות הסוכר בדמה אינן מאוזנות כהלכה) מגיעים לבשלות של הריאות בקצב איטי יותר מהמקובל, ולכן בלידה מוקדמת עלולים להיווצר סיבוכי נשימה.
אבחון
סכרת הריונית מתגלה בדרך כלל על-ידי בדיקת העמסת סוכר. נהוג ראשית לבצע בדיקת סקר שהיא בדיקת ה-GCT – העמסת סוכר 50 גרם (לא בצום). במידה והתוצאה של בדיקה זו יוצאת חריגה מבצעים בדיקה נוספת (OGTT) אשר רק לאחריה ניתן לאבחן האם היולדת סובלת מסוכרת הריונית.
טיפול
הטיפול בסוכרת הריונית צריך להתבצע על-ידי מרפאות או מומחים בעלי ניסיון בתחום. מומלץ טיפול משולב של רופא נשים, תזונאי/ת ולעיתים רופא אנדוקרינולוג.
לאחר אבחון הסוכרת יש לנטר את מצב היולדת ומידת השינוי ברמות הגלוקוז בדמה. הדבר מתבצע על ידי מדידת רמות הסוכר (גלוקוז) בדם (לרוב בצום ולאחר כל ארוחה).
בסוכרת קלה ניתן לטפל באמצעות דיאטה, הדרכה ופעילות גופנית. בסוכרת קשה יותר (כלומר רמות גבוהות של סוכר בצום או לאחר ארוחות) נדרשות לעיתים זריקות אינסולין. אישה לה התגלתה סכרת תידרש לעיתים קרובות להשתמש במכשיר המודד את רמת הסוכר בדם מספר פעמים ביום, (לרוב בצום ולאחר כל ארוחה) בכדי לוודא כי הטיפול שהוגדר לה אכן מייצב את רמת הסוכר.
אישה עם סכרת הריונית תהיה במעקב הריון בסיכון גבוה, בדרך כלל לפחות אחת לשבועיים, במרפאה להריון בסיכון גבוה או אצל רופא מטפל בעל ניסיון בתחום.
במקביל לטיפול באם, מומלץ לבצע הערכת משקל ובדיקה של כמות מי השפיר באמצעות אולטראסאונד כדי לזהות מוקדם מצב של ריבוי מי שפיר. במידה והעובר גדל במהירות גבוהה מהרגיל, יתכן כי יוחלט על זירוז לידה (זו איננה מדיניות אחידה וקיימת שונות בין המרכזים הרפואיים השונים. לכן יש להתייעץ לגבי החלטה שכזו עם הצוות הרפואי במרכז בו את מתעתדת ללדת ועם הרופא המטפל שלך).
טיפול בתינוק
כאשר נולד ילד לאם עם סוכרת הריונית יש לדווח על כך לרופאי הילדים. במהלך הטיפול וההשגחה אחר היילוד תילקח בחשבון האפשרות שהיילוד יסבול מרמות נמוכות של סוכר בדמו (היפוגליקמיה) וסיבוכים נוספים, ולכן בדרך כלל יילקחו ממנו דגימות דם לאחר הלידה. במידה ורמות הסוכר של התינוק נמוכות, יינתן לו עירוי נוזלים מועשר בגלוקוז, על מנת לשמור על רמות סוכר תקינות. עירוי זה יואט בהדרגה על מנת לגמול את התינוק מעירוי סוכר חיצוני.
מחקרים חדשים מראים על קשר בין תינוקות שנולדו לנשים שסבלו מסכרת הריון לבין השמנת יתר של התינוק או הופעת סכרת אצלו בגיל מאוחר יותר.
סיכום
סוכרת הריונית היא מצב/סיבוך המצריך מעקב וטיפול בכדי לצמצם את הסיכון לעובר. לפיכך, אם נתגלתה אצלך סכרת הריונית, יש חשיבות רבה ביותר לכך שתקפידי בדייקנות על הטיפול שנקבע לך, תבצעי את בדיקות רמת הסוכר באדיקות, ותגיעי בעקביות לפגישות מעקב ההריון שלך.
סכרת הריונית המטופלת בצורה טובה אמנם נחשבת עדיין בסיכון גבוה, אך כיום הסיכויים ללידה חסרת אירועים חריגים טובים מאד.
חשוב לדעת כי סכרת הריונית המטופלת בצורה טובה, להבדיל ממצב של סכרת קדם הריונית, איננה מגדילה את הסיכויים למומים מולדים אצל העובר.
סוכרת טרום הריונית, כלומר אישה אשר סובלת מסוכרת עוד טרם ההריון, מטופלת לרוב באינסולין ומצריכה מעקב קפדני על ידי צוות הכולל רופא נשים, אנדוקרינולוג ותזונאי/ת.
כידוע, תזונה מהווה מרכיב חיוני בשליטה בבעיית סוכרת. תזונה מאוזנת ונבונה שומרת על רמות תקינות של סוכר (גלוקוז) ושומנים (כולסטרול וטריגליצרידים) בדם.