ביוץ בלתי סדיר ובעיות הורמונליות
הסיבה השכיחה ביותר לבעיות פריון אצל נשים הינה שיבושים בתהליך הביוץ. במקרים מסוימים האישה אינה מבייצת כלל ואילו באחרים חל שחרור של הביצית רק בחלק מהמחזורים החודשיים. ליקויים הורמונאליים שונים עשויים לגרום לבעיית פוריות כדוגמת שחלות פוליצסטיות.
גורמים לשיבושי ביוץ
- ירידה בתפקוד השחלות (עוד לפני גיל 40).
- תסמונת השחלה הפוליציסטית – מגוון רחב של מצבים שמקשים על ייצור הביציות בשחלות.
- בעיות בתפקוד בלוטת התריס (המגן) – יתר תפקוד או תת תפקוד של בלוטת התריס.
- מחלות כרוניות כגון סרטן או איידס, עלולות לפגוע בשחרור הביציות מהזקיקים.
- גילה המבוגר של האשה
- מצב נפשי
באמצעות טיפול הורמונלי ותרופתי ניתן בדרך כלל לעודד את הביוץ ולעודד התעברות. החסרון (או היתרון – תלוי איך מביטים על זה) של טיפולים אלו הוא שהם מעודדים שחרור יתר של ביציות, המביא להגברת הסיכויים להריון מרובה עוברים.
השפעות תרופתיות
לקיחה של תרופות מסויימות על בסיס קבוע עלול להשפיע על בשלות הביציות המשוחררות מן השחלה, על יכולת הקליטה של הביצית המופרית ברחם, או למנוע קיום ביוץ בכלל. הפתרון לבעיות מסוג זה הוא בדרך כלל החלפת התרופה לתרופה מקבילה, לאחר התייעצות עם הרופא המטפל.
בעיה בקליטת העובר ברחם
במקרים בהם הרחם איננו מצליח להזין את העובר בראשית דרכו, קליטת ההריון תכשל. הטיפול בבעיות מסוג זה הוא תזונתי ותרופתי.
חסימת חצוצרות
אצל חלק מהנשים נגרם נזק לרחם או לחצוצרות אשר מונע את תפקודם התקין וגורם לאי פריון. במקרים בהם החצוצרות חסומות או ניזוקות, לא יתאפשר מפגש בין תאי הזרע והביצית. לחסימה בחצוצרה יכולות להיות סיבות שונות כגון: זיהום בחצצורות, ניתוחי בטן שנעשו בעבר, הפלות בעבר, הריונות בעבר (ללא קשר כיצד הסתיימו) ובמיוחד הריון מחוץ לרחם. בעיות פוריות אלה הן על רקע חסימתי־מכני בחצוצרה. במקרים כאלה ניתן שאיבה של ביצית מן השחלה של האם, להפרותה בזרע מחוץ לגוף, ואז להחזיר את הביצית המופרית לרחם. הליך זה נקרא הפרייה חוץ גופנית או הפריית מבחנה.
אנדומטריוזיס
תסמונת שבה הרקמה שמצפה את הרחם מבפנים (רירית הרחם) גדלה אל מחוץ לרחם לאזוריםאחרים באגן הנשי או לחצוצרות או השחלות.
בעיות בצוואר הרחם
פגיעה ביכולת צוואר הרחם לייצר ריר שהכרחי לכניסה להריון או חסימה של הצוואר שמונעת כניסה של הזרע אל הרחם.
בעיות במבנה התקין של הרחם
גידולים שפירים ברחם (לדוגמא שרירנים) עלולים להפריע להשתרשות הביצית המופרית ברחם.
יש לציין, כ־15%-10% מהמקרים לא נמצאת סיבה מובחנת לבעיית הפוריות אך חשוב לדעת שרבות מאותן נשים מצליחות להשיג הריון – חלקן באמצעות סיוע רפואי וחלקן באופן ספונטני.