מהו הסיכון?
במהלך ההריון הדאגה לבריאותך ובריאות עוברך עומדת בראש סדרי העדיפויות וחלק מכך היא הדאגה לתזונתך. ישנם סוגי מזון שמומלץ להימנע מלאכול, כיוון שהם עלולים לפגוע בהתפתחותו התקינה של העובר וחשוב לזכור שלא להתפתות לאותם אלה שמכילים חומרים שעלולים להזיק לך ולעובר. הקפדה על ההנחיות תפחית סיכונים אלו.
בהריון ישנו סיכון מוגבר לזיהומים שונים בגלל ירידה בתפקוד מערכת החיסון. המנגנון שמונע מגופך לדחות את העובר מאידך מגביר את הסיכון לזיהומים שונים ולזיהומים שעלולים לעבור גם לעובר, בין היתר ממזון. דלקת מעיים שעלולה להתפתח יכולה להיות מלוּוה בשלשולים כאבי בטן וחום גבוה והם עלולים לגרום לצירים מוקדמים ואפילו ללידה מוקדמת. הסיכון קטן, אבל הוא קיים.
איזה מוצרים אסור לצרוך בהריון?
כשאת בהריון ומתישבת לאכול ישנם מאכלים שמחייבים משנה זהירות. ממה חשוב שתמנעי? דגים, אולי קפה? או אולי שוקולד?
אלכוהול
אלכוהול יכול גם הוא לפגוע ולגרום למגוון נזקים בלתי הפיכים בעובר ובתינוק. האלכוהול נע במהירות במחזור הדם, וחודר דרך השיליה גם אל מחזור הדם של העובר וכן במשך ההנקה באמצעות חלב האם. האלכוהול מעלה את הסיכון לפגיעה בהתפתחות המוח של העובר, עלול לגרום להפרעות בגדילה, להפרעות שכליות ולתמותה של עוברים ושל תינוקות. כשאת שותה גם תינוקך שותה. מאחר וטרם הובהרה כמות האלכוהול הבטוחה לאם ולעובר ולכן כיום ההמלצה היא להימנע בצורה מוחלטת מצריכת אלכוהול במהלך ההריון ובהנקה.
סמים
יתכן כי לא צריך לומר את זה (זה די ברור) אך נחזור על כך פעם נוספת. צריכת סמים במהלך ההריון, גם סמים קלים, נחשבת למסוכנת לתינוקך.
טבק וניקוטין
יתכן כי גם את זה לא צריך לומר, אך נחזור גם על כך פעם נוספת. צריכת ניקוטין וטבק במהלך ההריון (סיגריות), נחשבת למסוכנת לתינוקך, ועלולה לגרום לידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ואף הפסקת הריון. תינוקות לנשים שעישנו חשופים יותר לתסמונת מוות בעריסה ולבעיות במערכת הנשימה לאחר הלידה. הפסקת עישון חשובה בכל שלב, ועדיף מאוחר מאשר לעולם לא. עישון פאסיבי גם הוא יכול להיות מסוכן.
מוצרי מזון מהם כדאי להימנע בזמן הריון
על מנת למנוע מצבים של הרעלת מזון או הידבקות לא רצויה במחלות, כדאי להימנע ממספר מוצרי מזון במהלך ההריון.
ממה להימנע | הסיבה | דוגמאות |
בשר, דגים ומאכלי ים לא מבושלים | תהליך הבישול משמיד את החיידקים והטפילים בבשר, בעוף ובדגים. אכילת בשר לא מבושל או מבושל חלקית עלולה לחשוף את האישה למחלות העלולות לגרום לפגיעה בעובר (למשל, ליסטריוזיס וטוקסופלזמוזיס, סלמונלה). סושי וסשימי – הציוד שמשמש להכנת הסושי (סכין, משטחי עבודה וכדומה) עלול להעביר חיידקים, ולכן אכילת סושי צמחוני במסעדה שבה מכינים גם סושי עם דגים נאים או פירות ים שאינם מופרדים הפרדה מוחלטת אינה מומלצת. | סטייק מדיום או רייר, סטייק טרטר וקרפצ’יו. סביצ’ה, סלמון מעושן, סשימי וסושי (כולל סושי צמחוני). צדפות תחמיצי פירות ים. |
דגים המכילים רעלנים -כספית ומזהמים תעשייתיים | בשל האפשרות של הימצאות תכולה של כספית ורעלנים בגופם. | דג החרב (Swordfish), כריש (Shark), מקרל גדול (King mackerel), ליבנה (Tilefish), טונה טריה (לא משומרת), סטייק טונה וטונה לבנה (טונה אלבקור) בס הסלע, Blue Fish, |
בשר מעובד הדורש קירור | פאטה כבד וממרחים בשריים. נקניקי מעדנייה: פסטרמה, סלאמי וכו’ ונקניקיות. | |
“על האש” | יש לוודא שסטייקים, נקניקיות ובשר טחון הנצלים “על האש” עוברים צלייה מלאה ולאחר צלייתם לא יבואו במגע עם מזון גולמי כגון בשר לא צלוי. | |
בשר, עוף, דגים או ביצים שבושלו כראוי | נקניקים ובשרים שנשמרים בקירור כגון פסטרמה. אפשר לאכול אותם רק לאחר בישולם. | |
משקאות לא מפוסטרים | חלב, מיצי פירות, סיידר ומיצי ירקות שלא עברו פיסטור | |
גבינות רכות לא מפוסטרות | מומלץ להקפיד על שימוש בחלב מפוסטר ובמוצרי חלב העשויים מחלב מפוסטר בלבד ממקורות בעלי רישיון יצרן בתוקף. יש להימנע מכל גבינה העשויה מחלב שלא ידוע אם עבר פיסטור. כמו כן כדאי להימנע מגבינות בהשריה במים שעלולים להכיל חיידקים. את כל הגבינות הללו אפשר לצרוך לאחר בישול יסודי. | כדאי להימנע מגבינות בשלות (גבינות עובש) ברי, קממבר, רוקפור, גורגונזולה. פטה, צפתית, בולגרית, מוצרלה ובורטה במים. |
גלידות | יש להימנע מצריכה של גלידות רכות (“גלידה אמריקאית”) | |
ביצים לא מבושלות או לא מפוסטרות | חיידק הסלמונלה, העלול להימצא במוצרי המכילים ביצים לא מבושלות גורם לשלשולים קשים ואף להתייבשות. | ביצה רכה / עין, חביתה נוזלית. מאכלים המכילים קצף ביצים: מוס שוקולד וטירמיסו. רפרפות, קרמים, רטבים: איולי, ברנז, סלט קיסר, הולנדייז מיונז ביתי לא מפוסטר. ממרחי דגים במיונית. |
מיונז וביצים מפוסטרות | אפשר לצרוך רטבים, מיונז וביצים מפוסטרות המיוצרים במפעל בעל רישיון יצרן בתוקף | |
נבטים לא מבושלים | אלאלפא | |
כבד | צריכת כבד מוגזמת עלולה לגרום הרעלת ויטמין A. | |
אי שמירת היגיינה והפרדה בין מזונות | מוצרים שטופלו ללא שטיפת ידיים. שימוש באותם כלים לסוגי מזונות שונים. | |
משקאות ומזונות המכילים אלכוהול | האלכוהול עובר ישירות לעובר במשך ההריון דרך השליה וכן במשך ההנקה באמצעות חלב האם. טרם הובהרה כמות האלכוהול הבטוחה לאם ולעובר. | יש להימנע ממשקאות אלכוהולים. |
הקפדי על כללי רכישה של מזון ואחסונו
- רכישת מזון – הקפידי על רכישת מזון בחנויות או במסעדות מיצרנים מוכרים (בעלי רישיון יצרן בלבד/ בעלי רישיון עסק) ולצרוך אותו עד התאריך האחרון המותר לשימוש.
- מסעדות – העדיפי מזון מבושל המוגש במצב שבו עולים ממנו אדים.
- מומלץ לרכוש מזון טרי – העדיפי לאכול אותו סמוך למועד הקנייה ולתאריך הייצור.
- יש להימנע מרכישת מזון מוכן בצדי הדרכים, בשוקי איכרים, מעדניות פופ אפ וכד’
- יש להימנע מרכישה של מוצרי מעדנייה הנפרסים או נמכרים במשקל לעיני הלקוח – ובכלל זה גבינות וסלטים מכל סוג לרבות מיצים נסחטים.
- מזון מבושל – יש לצרוך תוך יומיים. את המזון יש לחמם היטב עד למצב שבו עולים ממנו אדים.
הקפדי על כללי רכישה ואחסון של פירות וירקות והכנת סלטים
כמו לפני ההריון צריכה יומיומית של פירות וירקות מומלצת וכך גם בהריון. כדאי שתקפידי על מספר כללים:
- שטיפה יסודית של פירות וירקות – במים זורמים לפני האכילה. ירקות קשים דוגמת מלפפון כדאי לקרצף במברשת. (גם אם תיכננת לקלפם. לכלוך וחיידקים עלולים להיות מוחדרים לבשר הפרי באמצעות החיתוך בסכין). לאחר השטיפה יבשי על ידי שפשוף במגבת נייר כדי להסיר חיידקים שנותרו על הפרי לאחר השטיפה.
- סלט טרי – הקפידי לאכול סלט שהוכן סמוך לזמן האכילה.
- הימנעי מצריכה של סלטי חומוס קנויים – מחשש להימצאות חיידק הליסטריה. ניתן לאכול סלט חומוס טרי שהוכן בבית ולאכול אותו תוך יומיים מיום הכנתו.
- נבטים – לכל סוגיהם יש לצרוך מבושלים בלבד.
שינוי הרגלים
קפאין
נראה כי קיים קשר בין צריכת קפאין (קפה, תה, שוקולד וקוקה-קולה) לבין שיעור הפלות גבוה יותר, וכן למשקל לידה נמוך יותר של התינוק. עם זאת, לא צריך להיכנס להיסטריה – בדרך כלל שתיים שלוש כוסות קפה ביום הם לא בתחום המסוכן, אך מעבר למשקאות נטולי קפאין הוא בהחלט צעד נבון.
ממתיקים מלאכותיים
עדיף שתמנעי או לכל הפחות המעיטי בצריכתם. סוכרלוז, אספרטיים, אצסולפם K וגם ממתיקים רב־כוהליים (מלטיטול, סורביטול) נחשבים לבטוחים במהלך ההריון.
בואי נשבור קצת מיתוסים: מה כן ומה לא
המיתוסים על מה מותר לאכול בהריון ומה רבים ורצוי להרגיע: את רוב המאכלים מותר לך לאכול בהריון והם ולא יפגעו בך או בעובר.
סוכרים פשוטים ופחמימות בהריון- כן או לא?
פחממות מורכבות מהוות חלק חשוב ונחוץ בתזונתך בהריון. העדיפי דגנים מלאים או קטניות וכשתי מנות פרי ליום.
העדיפי להפחית צריכת סוכרים פשוטים.
אם אובחנת עם סוכרת הריון- עלייך להתייעץ עם הרופא/דיאטנית שלך.
בהריון אסור להשתמש בדבש
ככל הנראה חל בלבול. אין שום בעיה לאם לצרוך דבש בהריון או בהנקה. לעומת זאת, הדבש אסור לצריכה לתינוקות עד גיל שנה.
צריכת מוצרים טבעיים- האם באמת הכל מותר
לא כל תוספי המזון המכילים חומרים פעילים נבדקו על נשים בהריון ולכן לא מומלצים לצריכה על ידן. כך למשל כורכום כתוסף תזונה אינו מומלץ לצריכה לנשים הריוניות אך אין מניעה להשתמש בתבלין כורכום.
זיהומים נפוצים בזמן הריון
בתקופת ההיריון גופך עובר שינויים רבים שחלקם משנים את התפקוד של מערכת החיסון. כמו כן מערכת החיסון של העובר אינה מפותחת, ולפיכך בתקופה זו את נמצאת בסיכון לתחלואה עקב הרעלת מזון. קיימים מספר חיידקים נפוצים המסוכנים לנשים בהריון. בין חיידקים אלו ניתן למנות את החיידקים הבאים:
- טוקסופלסמה גונדי – Toxoplasma
המחלה: טוקסופלסמוסיס
סיכון: עלול לגרום למומים מולדים בתינוק.
היכן נמצא במזון: מוצרי בשר שלא בושלו דיים.
מידע נוסף על הטפיל, סכנות ומניעה: טוקסופלסמה. - ליסטריה מונוציטוגנאז – Listeria monocytogenes
המחלה: ליסטריוזיס
סיכון: הפלה, לידה מוקדמת או לידת תינוק חולה שחייו בסכנה.
היכן נמצא במזון: מוצרי בשר או דגים שלא בושלו דיים, או מוצרי חלב לא מפוסטרים. - סלמונלה – Salmonella
המחלה: סלמונלוזיס
סיכון: התייבשות של האישה העלולה לגרום נזק עקיף לעובר.
היכן נמצא במזון: מוצרי בשר לא מבושלים או ביצים לא מבושלות. - אי קולי – Escherichia coli – E-Coli
המחלה: שלשול וגסטרואנטריטיס
סיכון: התייבשות של האישה העלולה לגרום נזק עקיף לעובר.
היכן נמצא במזון: מוצרי מזון שונים שלא בושלו או פוסטרו. אי שמירה על הגיינה בעת טיפול במזון.