חיסונים לתינוק והנחיות משרד הבריאות
הרבה דברים צריך לעשות כדי לשמור על בריאותו של התינוק, ולאחר מכן על זו של הפעוט והילד, הראשון שבהם, ובהחלט אחד החשובים והמשמעותיים ביותר, הוא שמירה על שגרת החיסונים המומלצת. למרבה המזל, החיסונים בישראל ניתנים בחינם, כבר בבית החולים לאחר הלידה ולאחר מכן בתחנות טיפת חלב ובבתי הספר.
רשימת החיסונים
בבית החולים מיד לאחר הלידה: התינוק יקבל חיסון נגד צהבת B כבר בעודו בבית החולים.
גיל חודש: התינוק יקבל מנה שנייה מהחיסון נגד צהבת B.
גיל חודשיים : התינוק יקבל מנה ראשונה מהחיסון הידוע בכינוי “משולשת”, למרות שהוא מכיל למעשה ארבעה חיסונים – טטנוס, דיפטריה, שעלת ופוליו. בנוסף הוא יקבל מנה ראשונה של חיסון נגד פנוימוקוק (פרבנר – מזהם נפוץ שעשוי לגרום למחלות קשות, בעיקר בקרב תינוקות), נגד המופילוס אינפלואנצה B, ונגד נגיף הרוטה – הגורם לשלשולים והקאות. חשוב לציין כי למרות שייתכן שתחשבו ש”רוטה זה בסך הכל שלשולים, למה לחסן, בעיקר אם תופעת הלוואי היא שלשולים?”, מדובר באחד החיסונים החשובים ביותר, שכן רוטה עשוי להוביל לשלשולים והקאות בחומרה רבה המחייבת אשפוז ארוך.
גיל ארבעה חודשים: מנה שנייה של החיסון המשולש (אנחנו כבר יודעות עכשיו שהוא מרובע), פנוימוקוק, המופילוס אינפלואנצה B ורוטה.
גיל חצי שנה: מנה שלישית של חיסון נגד צהבת B, מנה שלישית של החיסון המרובע בתוספת חיסון חי-מוחלש נגד התפרצות פוליו (זוכרות את הטיפות שקיבלנו לפה? אז זה), מנה שלישית של המופילוס אינפלואנצה B, ומנה שלישית של רוטה. חשוב לציין בהקשר זה כי החיסון החי-מוחלש נגד הפוליו מיועד למעשה להגנת הסביבה ולא להגנת התינוק הפרטי שלך, והוא חשוב מאין כמוהו למניעת התפרצות המחלה. עוד חשוב לזכור שמדובר בחיסון חי, ולכן כדאי להתרחק מאנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת (למשל חולי סרטן בטיפול כימותרפי), על מנת לשמור על בריאותם. עקרון זה נכון לכל החיסונים המוחלשים, אך בטיפת חלב נוהגים להדגיש זאת ביחס לחיסון הפוליו.
גיל שנה: הגענו לחיסון ממנו חוששות האימהות, ועליו העמיסו תלי תלים של שמועות לא מבוססות. מנה רביעית של החיסון המרובע והמופילוס אינפלואנצה B, מנה שלישית של פנוימוקוק, ומנה ראשונה של החיסון המגן על התינוק מפני כל המחלות מהן אנחנו סבלנו בתור ילדים – חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח. שוב חשוב לציין שאנחנו חלינו בגרסאות הקלות יותר של המחלות הללו, כיום החידקים אלימים יותר, ולא כדאי להניח לילדים לחלות – עדיף לחסן.
גיל שנה וחצי: תוספת לחיסון הפוליו החי-מוחלש, ומנה ראשונה של חיסון נגד צהבת A.
גיל שנתיים: מנה שנייה של חיסון נגד צהבת A.
גיל 6 (כיתה א’): מנה שניה של החיסון נגד חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח.
גיל 7 (כיתה ב’): מנת דחף של החיסון המרובע.
גיל 13 (כיתה ח’): מנת דחף של החיסון המרובע, אבל הפעם באמת בגרסתו המקורית והמשולשת – ללא פוליו. בנוסף, המדינה מאפשרת לנערות לקבל שלוש מנות של חיסון נגד נגיף הפפילומה, הגורם לסרטן צוואר הרחם.
