תרופות בהריון
גם בהריון, נשים נזקקות מעת לעת לטיפול תרופתי, או בשל מחלות כרוניות וטיפול תרופתי הנלקח עוד טרם ההריון (כאשר השאלה היא האם להפסיק, להחליף או להמשיך את הטיפול) או בשל מחלות שונות המופיעות בזמן ההריון ודורשות טיפול תרופתי חדש (לתקופה קצרה או ארוכה אך לראשונה במהלך ההריון).
החשש הוא כמובן מכך שהתרופה תגרום נזק לעובר. בין אם פגיעה התפחותית, עיכוב גדילה, השפעה על כמות מי השפיר ועד כדי מומים קשים, שהם נדירים מאוד בכלל ובהקשר של תרופות בפרט.
העיקרון הוא כמובן להמעיט ככל הניתן בנטילת תרופות בזמן הריון ובמיוחד במהלך הטרימסטר הראשון – השלב בו העובר הינו בשיא התפתחותו ורגיש ביותר לחומרים שעלולים להיות רעילים. גם בעת נטילת תרופות המטרה היא לקחת את המינון ומשך הטיפול הנמוך והקצר ביותר שניתן.
טיפול תרופתי חיוני
חשוב להדגיש כי בכל מקרה, אין להפסיק טיפול תרופתי חיוני רק “בגלל ההריון” משום שמנהג זה עלול להוביל פעמים רבות לנזק רב יותר מאשר תועלת. כאשר יש חשיבות אמיתית לנטילת תרופה, היא בוודאי עולה על הסיכונים שבלקיחתה בהריון (סיכונים שלרב אינם קיימים ככל הידוע לנו).
בכל מקרה של נטילת תרופות טרם ההריון או כאשר נדרש להתחיל טיפול תרופתי כלשהו במהלך ההריון חשוב להתייעץ עם גורם מוסמך לגבי המשך נטילתן בהריון. לשם כך, ניתן להיעזר הן ברופא המטפל, הן ברופא מומחה להריון בסיכון ובמידת הצורך (על ידי שיחת טלפון חינמית ברוב המקרים) עם אחד מני רבים של מרכזי ייעוץ טרטולוגיים.
מדוע קיים חשש מלקיחת תרופות בזמן הריון?
כיוון שהעובר מקבל את אספקת הדם מאימו, הרי שכל חומר שמגיע לאם יכול להגיע לעובר, לשם כך הוא חייב לעבור את השלייה. כלומר, כאשר חומר או תרופה אינם חוצים שלייה הרי שברור שהם לא יגיעו לעובר ולא יזיקו לא בשום צורה ודרך. יחד עם זאת, רוב התרופות, במינון כזה או אחר מסוגלות לחצות את השלייה.
החשש הוא כי תרופות מסוימות שיכולות לחצות את השלייה, יגיעו אל העובר ויגרמו לו נזק שיכול לבוא ליד ביטוי בבעיות גדילה, השפעה על כמות מי השפיר, השפעה על תפקוד של איברים חיוניים ועד כדי מומים קשים של העובר.
רובן של התרופות, אמנם חוצות שלייה ומגיעות לעובר, אך הן לא גורמות לו נזק. מיעוטן של התרופות חוצות שלייה ועלולות להזיק לעובר – מידת הנזק משתנה מעובר לעובר. הנזק תלוי בסוג התרופה, בשבוע ההריון ובמשך הזמן בו נלקחה התרופה על ידי האם.
לכן, בהיותך בהריון, כל תרופה – רגילה, הומיאופטית או ללא מרשם – חייבת בזהירות יתר ויש לקבל אישור רפואי לכל תרופה באופן פרטני.
עוד מידע בנושא תוכלי לקרא בכתבות הבאות: