מנח העובר / מצג עובר – מה הכוונה?
לקראת הלידה חשוב שתכירי את ההבחנה בין מצג למנח. שני גורמים חשובים ומהותיים למהלך הלידה והם יהיו משמעותיים בעת קביעת דרך הפעולה המתאימה לפני הלידה ובמהלכה, וכן שיטת הלידה הנכונה לצורך הגנה על בטיחותך ובטיחות עוברך. כאשר מנח או מצג העובר לא תקינים, על הרופאים והצוות המיילד, להתאים את שיטת הלידה למצג/מנח הנצפה ויתכן שיוחלט על לידה בניתוח קיסרי.
מצג העובר – בזמן הלידה יוצא העובר מתעלת הלידה כשאחד מאבריו מגיח לעולם ראשון. האיבר אותו יציג עוברך ראשון לעולם הוא מצג העובר. ( עכוז, ראש ). המצג הבטוח ביותר עבורו כאשר ראשו מופנה ראשון בתעלת הלידה.
מנח העובר – תנוחת העובר ביחס לגופך או במילים אחרות – הכיוון אליו פונה עוברך ברחם הוא מנח העובר. המנח האידאלי עבורו בהתכוננו ללידה הוא כאשר הוא פונה לחזית גופך.
זיהוי מנח / מצג עובר
את מנח העובר ואת מצג העובר ניתן לזהות באמצעות מישוש חיצוני של הבטן. עם זאת, זיהוי זה אינו ודאי, ויש להשלימו בבדיקת אולטרה סאונד, או בדיקה פנימית כאשר יש כבר פתיחה של צוואר הרחם, בה תמשש המיילדת את החלק של התינוק הקרוב אל פתח תעלת הלידה.
המצב המיטבי
המצב המיטבי ללידה הוא מצב בו התינוק נמצא במצב מנח אורכי ובנוסף במצב מצג ראש, שילוב הקורה בקרוב ל-95% מן הלידות. אולם, ב-5% מהלידות יתכן מנח או מצג שונים (הנפוץ ביותר – מצג עכוז). במקרים אלו יתכן ויחליטו רופאייך לשקול ביצוע היפוךעובר. ההיפוך יבוצע על ידי רופא, ואם ההיפוך לא מצליח, אז יתכן כי יומלץ לך לבצע ניתוח קיסרי.
מצג העובר
בעת הלידה יוצא העובר מתעלת הלידה עם חלק כזה או אחר של הגוף (הראש או העכוז). מצב זה מכונה מצג.
ככל שאת מתקרבת למועד הלידה המשוער יחוש עוברך כי הגיע העת להתהפך לתנוחה המתאימה לו. המצג השכיח ביותר הוא מצג ראש אך לעיתים הוא עשוי לבחור בתנוחה אחרת- מצג עכוז.
מצג ראש או מצג עכוז
המצב השכיח ביותר בעת לידה הוא כאשר התינוק נמצא כשראשו מופנה אל עבר פתח תעלת הלידה, כלומר כאילו הוא עומד עמידת ראש בתוך הרחם. במצב זה, הראש מורכן כלפי החזה, והעורף של התינוק מופנה קדימה. למצב מסוג זה נהוג לקרוא מצג ראש.
אך במקרים מסוימים הוא עשוי לבחור בתנוחה אחרת, כמו למשל רגליים למטה או ישבן למטה. במצב הפוך זה התינוק שוכב ברחם כשעכוזו מופנה אל עבר פתח תעלה הלידה, כלומר כאילו הוא יושב (כשראשו מעלה ועכוזו מטה) בתוך הרחם. למצב מסוג זה נהוג לקרוא מצג עכוז (breech presentation).
מצג עכוז
כמעט כל התינוקות מתחילים את דרכם כאשר הם נמצאים במצג עכוז, אך מאחר והראש הוא האיבר הכבד ביותר בגוף, אז במהלך השליש השלישי של ההריון מתהפכים 97% מהם למצג ראש. ככל שההריון מתקדם, והתינוק גדל, כך יהיה לו קשה יותר להסתובב, ולכן אם התינוק לא התהפך עד המועד (שבוע 37), קטנים סיכוייו להתהפך היפוך טבעי בהמשך.
במצבים בהם מתרחש מצג עכוז בשבוע 36 והלאה להריון (בכ-3% מן ההריונות), תוכלי לבחור (בהתייעצות עם הרופא שלך) באחת משלוש דרכי פעולה:
- היפוך חיצוני על ידי רופא
- לידת עכוז
- ניתוח קיסרי
סביר להניח כי הרופא שלך ימליץ לך את ההמלצה של רוב רופאי הנשים כיום, והיא כי במצב של מצג עכוז יש לנסות קודם לבצע לבצע היפוך חיצוני על ידי רופא, ואם הוא לא מצליח אז לבצע ניתוח קיסרי. עם זאת, אין הוכחה חותכת כי ניתוח קיסרי עדיף על פני לידת עכוז ווגינלית.
לידת עכוז
לשם ביצוע לידה ווגינלית לתינוק במצג עכוז (לידת עכוז) נדרשת מומחיות גבוהה מצוות חדר הלידה. לידת עכוז נחשבת ללידה בסיכון גבוה. לידת עכוז ווגינלית תדרוש את התנאים הבאים:
- על הלידה להיות מבוצעת על ידי רופא מיילד מיומן.
- יש לבצע הערכת משקל של העובר ולמדוד את קוטר הראש.
- יש לבצע בדיקה של מימדי האגן של האם.
- יש לוודא במדוייק את תנוחת העובר.
- מבוצעת בדיקת ניטור לב העובר (מוניטור) לאורך כל הלידה.
מצג פנים
לעיתים בשעה שהתינוק נמצא במצג ראש, אין הוא מרכין את ראשו כלפי החזה, אלא מותח אותו לאחור, כך שפניו פונים על פתח תעלת הלידה. מצב זה מתרחש ב-0.2% מן המקרים.
למצב מסוג זה נהוג לקרוא מצג פנים.
במצב מסוג זה ניתן עדיין לבצע לידה רגילה, אך נדרשת בדיקת ניטור לב עובר (מוניטור) לאורך כל הלידה. במידה ומורגשת מצוקה של העובר, או שהלידה נעצרת, תישלחי מידית לביצוע ניתוח קיסרי.
מהו מנח העובר?
הכיוון אליו פונה העובר ברחם הוא המנח. המיקום הבטוח ביותר (המנח) עבור עובר המוכן ללידה הוא כאשר הוא פונה לחזית הגוף של האם והמצג הבטוח ביותר הוא כאשר הראש מופנה ראשון בתעלת הלידה.
מנח אורכי
ברוב המקרים ישכב התינוק ברחם כאשר ראשו או ישבנו מופנים כלפי מעלה. אפשר לדמיין זאת כאילו העובר נמצא באחד משני מצבים: עמידה על הרגליים או עמידת ראש. כלומר, גופו של התינוק נמצא על אותו הציר כמו גופך. במילים אחרות- הכיוון אליו פונה העובר ברחם הוא המנח. למצב מסוג זה נהוג לקרוא מנח אורכי.
מנח רוחבי
במקרים מסויימים שוכב התינוק לרוחב הרחם. אפשר לדמיין זאת כאילו בשעה שאת עומדת, התינוק נמצא במצב מאוזן, כלומר תנוחת שכיבה. מצב זה קורה בעיקר בלידות המתרחשות מוקדם מדי, בהריונות מרובי עוברים או בנשים שעברו הריונות מרובים. למצב מסוג זה נהוג לקרוא מנח רוחבי.
במקרים בהם התינוק נמצא במנח רוחב, ניתן לנסות לבצע היפוך על ידי רופא. במידה וההיפוך לא מצליח, או במידה ואת בוחרת לא לנסות לבצע היפוך, יומלץ לך על ביצוע ניתוח קיסרי.