מהי סקירת מערכות מאוחרת?
סקירת מערכות מאוחרת (או כפי שהיא נקראת גם סריקת מערכות מאוחרת) מתבצעת לרוב בשבועות 18-22 להריון. בעבר היה נהוג לבצעה מעט מאוחר יותר, אך עם השתפרות איכות ציוד האולטרה-סאונד הוקדם התאריך המומלץ לביצועה.
נהוג להפריד בין סקירת מערכות רגילה לסקירת מערכות “מורחבת” – אולם אלו הגדרות שרירותיות ולא “רפואיות”, ומשקפות את המתחייב בביצוע הבדיקה.
סקירת מערכות רגילה
סקירת מערכות רגילה מתבצעת בשבועות 18-22 להריון. הבדיקה מבוצעת בגישה בטנית (כלומר מתמר הסורק על-פני הבטן). הבדיקה אמורה לזהות מומים אנטומיים בעובר. בדיקה זו מומלצת ע”י משרד הבריאות, נמצאת בסל הבריאות הציבורי ומתבצעת ע”י רופאים אשר קיבלו הסמכה לבדיקות אלו.
הרופא המבצע את הבדיקה מעריך את גודלו של העובר, כמות מי-השפיר וסורק מספר מצומצם של איברים (ע”פ רשימה שנקבעה במשרד הבריאות):
- עמוד השדרה,
- גפיים עליונות ותחתונות וקיום כפות ידיים ורגליים (לא כולל אצבעות)
- ארבעת מדורי הלב- מוצא העורקים הגדולים
- ספירת כלי-הדם בחבל הטבור
- גולגולת ומוח (בחתך רוחבי): צורת הגולגולת בחתך רוחב, מוח קטן וציסטרנה מגנה, החדרים הצדדים במוח והכורואיד פלקסוס
- ארובות עיניים, שפתיים.
- ריאות
- קיבה, כליות, כיס שתן, השרשת חבל הטבור בבטן העובר.
- מיקום השליה
- כמות מי השפיר
- קיום דופק ותנועות
- בדיקת אורך צוואר הרחם
במידה והבדיקה איננה תקינה, נשלחת האישה לביצוע סריקת מערכות מכוונת (מורחבת).
סקירת מערכות מורחבת
סקירת מערכות מורחבת היא בדיקה המתבצעת בשבועות 18-24 להריון. בדיקה זו מבוצעת בגישה בטנית. הבדיקה מבוצעת באופן פרטי (למעט במקרים בהם הבדיקה מתבקשת על-פי תוצאת בדיקת הדם לסקר ביוכימי – “חלבון עוברי” או על-פי סקירת מערכות רגילה) ועלותה יחסית גבוהה.
בבדיקה זו הרופא סורק את אברי העובר מ”קודקוד” ועד “כפות הרגליים”.
בנוסף, בדיקה זו משמשת לבדיקת קצב גדילת העובר (הערכת משקל של העובר), ולקביעת מיקומה של השלייה. ממצאים כמו גודל תינוק חריג, שלייה נמוכה או שילית פתח עלולים להביא להמלצה לבצע להמשך מעקב במהלך ההריון.
ממצאים העלולים להתגלות בסקירת מערכות
על נושא זה הכנו דף מיוחד – ממצאים בבדיקת אולטרה-סאונד.