טיפ-טיפה לפני ההרחבה
ברוכה הבאה ל-“ירח דבש של ההריון”! התינוק שלך זז ולומד לעשות דברים חדשים ואת מרגישה הרבה יותר טוב. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לדעת כמה גדל העובר השבוע, אילו בדיקות חשוב לעשות ומהי עובדת ההריון המפתיעה של השבוע.
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי
משקל העובר
כ-70 גרם
גודל העובר
כ-10 סנטימטר
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 15 להריונך, את לקראת סוף החודש השלישי.
המדידה השבועית
העובר שלך ממשיך לגדול ולהתפתח ועכשיו הוא כבר בגודל של תפוח. הוא שוקל כ-70 גרם ומגיע לאורך של 10 סנטימטר.
אנחנו גדלים
נכון כשאת לקראת אירוע חשוב, את עוברת עם עצמך בראש מה תגידי ומה תעשי? ככה גם העובר שלך – בזמן שהוא ממשיך לגדול ולהתפתח, הוא עושה חזרות על מה שיעשה כשייצא לאוויר העולם. הוא מזיז את הידיים, סוגר ופותח את האגרופים, בועט ומזיז את הבהונות – בקיצור, זז והרבה. רוב הסיכויים שאת עדיין לא מרגישה את זה כי הוא קטן מדי, אבל אל דאגה, זה יקרה ממש בקרוב.
אם תגיעי השבוע לבדיקת אולטרה-סאונד, יש סיכוי גדול מאוד שתדעי את מין העובר. בן או בת? ועוד דבר שלא ניתן לראות – השבוע מתפתחות אצל העובר שלך בלוטות הטעם. מרגש!
מה קורה בגופך?
לשבועות הקרובים אפשר לקרוא “ירח דבש של ההריון”. סביר להניח שאת מרגישה כמו חדשה, כל התסמינים המציקים כגון בחילות ועייפות מאחורייך. הלב עובד בצורה מאומצת יותר, כי הוא צריך להעביר 20% יותר דם. את עולה במשקל, בממוצע כחצי קילו בשבוע. אגב, אם שבוע אחד לא העלית כלום ובשבוע לאחר מכן העלית קילו, זה עדיין בסדר, כל עוד את ממשיכה לעלות כ-2 ק”ג בחודש.
אמנם העייפות והבחילות נעלמו לרוב, את עדיין חווה שינויים תכופים במצבי רוח. טוב, אין מה לעשות, ההורמונים עדיין עושים את שלהם.
יכול להיות שתרגישי...
- חשק מיני מוגבר – הליבידו שלך עובד שעות נוספות ומשלים פערים מהחודשים הקודמים. אין לנו מה לומר לך חוץ מזה שסקס בהריון זה מאד בריא. תיהני!
- שהאף שלך מדמם – פחות סקסי מהסעיף הקודם, אבל אין מה לעשות, גם זה קורה וזה נורמלי לחלוטין. אם את מרגישה שהדימום מהאף כבד מדי ולא ניתן לעצור אותו, חשוב להתייעץ עם רופא.
- צרבת, גזים ובעיות אחרות במערכת העיכול – הו, שלום, לא התגעגענו! מה שכדאי לזכור שהרבה פעמים התופעות האלה קשורות למה שאנחנו אוכלות ואם יש מזונות מסוימים שמהווים טריגר לבעיה, כדאי להמעיט בצריכה שלהם.
TO DO LIST
- תנוחי כמה שאת יכולה – נכון, את מלאת אנרגיה עכשיו, אבל כדאי מאד שתמצאי גם זמן לנוח כמו שצריך: להשלים שעות שינה או סתם לשבת או לשכב על הספה עם ספר או סדרה אהובה. זה יקל על המפרקים והשרירים וימנע כאבי גב.
- תתרגלי לישון על הצד – העובר כבר מספיק גדול כדי ללחוץ על העורק הביטני שלך כשאת ישנה על הגב. כדי לא לשבש את זרימת הדם, מומלץ לישון על הצד. אגב, זה גם הרגע המתאים לקנות כרית הריון שבזכותה תוכלי למצוא תנוחת שינה מושלמת.
- תבררי לגבי בדיקת מי שפיר – מדובר בבדיקה שנחשבת לבדיקת חובה מגיל מסוים או במצבים בהם יש צורך לשלול מחלות גנטיות או מומים מולדים. בדרך כלל בדיקת מי שפיר מתבצעת בין השבועות 16-20 להריון ואפשר לקרוא עליה בפירוט גם כאן.
- הצטרפי לקבוצת שיתוף ותמיכה בוואטסאפ עם נשים שמיועדות ללדת באותו חודש כמוך. תוכלי להתייעץ, לשאול וליצור חברויות בסביבה תומכת.
- סקירת מערכות מוקדמת – קבעי תור לבדיקת אולטרה-סאונד הנקראת סקירת מערכות מוקדמת בכדי לבדוק כי התינוק מתפתח כראוי.
תזונה
הגוף שלך עובר שינויים ברמה יום יומית ולכן די קשה לתכנן את התפריט מראש. הנה עוד אתגר – התזונה שלך צריכה להכיל כמות מספקת של שומנים בריאים. אגוזים שונים: שקדים, בוטנים, אגוזי מלך, פקאנים ופיסטוקים הם מקור נפלא לשומנים כאלה. חוץ מזה, הם מכילים חלבון, מגנזיום וויטמינים E ו-B.
אין סיכוי שידעת את זה!
ההריון הארוך ביותר שאי פעם תועד נמשך יותר משנה. מדובר באישה בשם באולה האנטר מלוס אנג’לס. ההריון שלה נמשך 12.5 חודשים, 3 חודשים יותר מהריון ממוצע!
נקודת מבט זוגית
קדימה, זה הזמן לבחור שם לבייבי שבדרך! הנה כמה המלצות: לשחק “ארץ-עיר”, אבל רק עם שמות. זורקים כמה שיותר שמות על כל אות ואחרי זה מצמצמים את הרשימה. אפשר להיות יצירתיים ולהמציא שמות חדשים, אבל כדאי תמיד לזכור שזה הילד שלכם שיסתובב עם השם הזה. וכמובן, לא חייבים להחליט עכשיו – אפשר להמתין גם לאחר הלידה.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי