טיפ טיפה לפני ההרחבה
את עוד לא פגשת אותו, אבל הוא כבר משתלט לך על החיים ושולח כל פעם סימנים חדשים על קיומו: בין אם אלה צירים, בצקות או עור זוהר. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לדעת מה חשוב לעשות השבוע, לענות על סקר הריון ולראות תמונות של נשים בשבוע שלך.
משקל העובר
800-850 גרם
גודל העובר
32.5 – 35 סנטימטר
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 26, את בחודש השישי להריונך.
המדידה השבועית
עכשיו העובר שלך בגודל של קישוא. אורכו כבר מגיע ל-32.5 – 35 ס”מ והמשקל שלו הוא 800-850 גרם.
אנחנו גדלים
נראה שהעור של העובר שלך עדיין “גדול” עליו, כמו מעיל, אבל בשבועות הקרובים הוא ימשיך לעלות במשקל, לגדול, להשמין ובסופו של דבר העור שלו יהיה “בול” עליו. גוון עורו יהיה כהה יותר עד הלידה. השיער נעשה עבה יותר ואפשר ממש לראות אותו. הריאות ממשיכות להתפתח והעובר נושם על ידי שאיפת מי שפיר. אם העובר שלך ממין זכר, השבוע האשכים שלו יורדים מחלל הבטן ומתחילים להתמקם בחלל האשכים.
העיניים שלו נפתחות מעט ועל העפעפיים מתחילים לצמוח ריסים. העיניים בצבע כחול? הצבע יכול להשתנות גם כמה חודשים אחרי הלידה, אבל עכשיו, כשהעובר פוקח את עיניו, הוא מצליח להבדיל טוב יותר בין אור לחושך. הוא יכול לשמוע את הדם זורם בגופך. מערכת השמיעה של העובר מתפתחת והוא יכול להגיב לרעשים במהירות.
מה קורה בגופך?
המון דברים! יכול להיות שאת ישנה פחות טוב, זוכרת הרבה פחות דברים ואפילו מפתחת איזה כאב ראש טורדני, אבל כל זה רק מעיד שהגוף שלך מכין את עצמו ללידה. בסופו של דבר, הריון זה לא רק לקנות בגדים, עריסה וכיסא בטיחות, אלא גם הרבה הכנה מנטלית לכך שאדם אחר, גם אם קטן מאד, הופך להיות מרכז עולמך.
יכול להיות שתרגישי...
השבוע אלה בעיקר תופעות פחות נעימות:
- קושי להירדם – ככל שההריון מתקדם, את מתחילה להרגיש שאין לך אפשרות לנוח. שימי לב לכמות כוסות הקפה שאת שותה ואל תשכחי שבקולה וזירו גם יש קפאין. הקפידי לשתות הרבה ולצאת להליכות, זה מרגיע את הגוף ואת המוח.
- בצקות – תופעה שמתחילה אצל רוב הנשים סביב השבוע ה-26 של ההריון. חשוב לשים לב שהבצקות לא חמורות מדי או מופיעות בפתאומיות. תופעות אלה יכולות להעיד על רעלת ההריון, שכידוע נחשבת למצב מאד מסוכן. אם הבצקות מדאיגות אותך, כדאי לדבר עם הרופא. ניתן לקרוא על הבצקות ותופעות הלוואי האחרות של ההריון .
- כאבי ראש – הסיבה לכך יכולה להיות ההורמונים או סטרס. עם זאת, כאבי ראש יכולים להופיע גם כשאת מיובשת או רעבה, לכן חשוב מאד להמשיך לדאוג לעצמך ולתינוק שלך, לאכול ארוחות קטנות בזמן ולהחזיק לידך בקבוק או כוס מים כדי לקחת לגימה כל כמה דקות.
- טפשת הריון – כן, זה כאן, (גם) זה קשור להורמונים ויעבור אחרי הלידה. אבל אל מיד אחריה.
- צירי מדומים (צירי ברקסטון-היקס) – אם את מרגישה שהבטן שלך מתקשה ומתכווצת מדי פעם, אלה צירי ברקסטון-היקס או הצירים המדומים. ייתכן שנשים בהריון עם תאומים ירגישו אותם יותר בבירור. בכל מקרה אין מה להיבהל, מדובר בסה”כ בעוד “נסיעת מבחן” של הגוף שלך שמכין את עצמו ללידה. עם זאת, במידה וההתכווצויות כואבות ותכופות, יש סיכוי שאת בדרך ללידה מוקדמת. במקרה כזה חשוב להודיע לרופא או לגשת למיון הקרוב.
- לחץ דם גבוה יותר – עלייה קלה בלחץ דם זהו מצב נורמלי לחלוטין בשבוע זה של הריון. אם הרופא שם לב שלחץ הדם שלך גבוה מדי, הוא יכול להורות על מעקב צמוד יותר, כי במקרים מסוימים עליית לחץ דם עלולה להעיד על רעלת הריון או סיכונים אחרים.
נשים בשבוע 26
TO DO LIST
- לדבר אל הבטן שלך – אם עוד לא עשית זאת עד עכשיו, זה הזמן. העובר שומע אותך ונהנה מצלילי קולך. שירי לו שירים, תקריאי לו ספרים וכמובן אפשרי גם לקרובי משפחה אחרים להשמיע את קולם, כדי שיכירו עוד לפני שיצא מהבטן.
- לשמור על יציבה זקופה – זה יעזור לך למנוע כאבי גב. בנוסף, כדאי להיזהר כשאת מתכופפת ומרימה חפצים
- להכין את רשימת הקניות ללידה – הרגע הזה הגיע, את יכולה להיעזר בכלי שלנו להכנת הרשימה בקלות רבה, מרהיטים לחדר התינוק ועד המוצץ האחרון. כמו כן, על הדרך כדאי לבדוק האם הבית מותאם לתינוק חדש מבחינה בטיחותית ולהוסיף גם את הפריטים האלה לרשימה (או לבקש לקבל אותם במתנה ממישהו)
- למרוח קרם גוף – הבטן שלך ממשיכה לגדול והעור שלך עלול לגרד. חוץ מזה, קרם גוף מסייע למנוע או לצמצם את סימני המתיחה העתידיים
- לקבוע סיור בחדר לידה – אם עוד לא עשית זאת, כדאי מאד לקבוע סיורים בכמה מבתי חולים כדי להחליט איזה מהם מתאים לך ביותר.
- להתחסן לשפעת – אם עוד לא התחסנת. בנוסף, כדאי מאד להציע זאת גם לסביבתך הקרובה, אנשים שייקחו חלק בטיפול בתינוק אחרי הלידה.
- להתחסן לשעלת
- לוודא שבוצעה העמסת סוכר ובדיקות דם נוספות במידת הצורך.
תזונה
אחד הדברים שחשוב לשלב עם התזונה – פעילות גופנית. נכון, ככל שהבטן שלך גדלה, ככה זה יותר מורכב, אבל תמיד יש אפשרות להמשיך עם ההליכות או השחייה. כמובן, הפעילות הגופנית חייבת להיות מהנה ומתאימה לסיבולת שלך. אם במהלך הפעילות את חשה כאבים בחזה או ירידה בתנועות העובר, יש לפנות לרופא בדחיפות.
מבחינת התזונה, גם השבוע את ממשיכה להקפיד על תפריט תזונתי מאוזן ומותאם לצרכים שלך ושל התינוק. הנה כמה צעדים קטנים שיכולים לשפר את התפריט שלך פלאים:
- הידעת שעדיף לבחור בחסה עם העלים הארוכים על פני זו עם העלים העגולים? בחסה עם העלים הארוכים יש יותר סיבים תזונתיים וגם ויטמין B, חומצה פולית, סידן, אשלגן ומינרלים.
- ויטמין C לא רק שומר על המערכת החיסונית שלך, אלא גם על בריאות החניכיים. בנוסף, הוא משפר את ספיגת הברזל בגופך. ויטמין C נמצא בפירות הדר, אך במידה ואת סובלת מצרבות, עדיף לחפש מקורות אחרים של ויטמין זה, כמו גמבה, ירקות ירוקים וקיווי
אין סיכוי שידעת את זה
במהלך ההריון הרחם שלך מתרחב עד פי 500 מהגודל הטבעי שלו. אם, נניח, לפני ההריון הוא היה בגודל של תפוז, לקראת סוף השליש השלישי הוא יכול להגיע לגודל של אבטיח ואף יותר.
נקודת מבט זוגית
השליש השני של ההריון מתקרב לסיומו וזה הזמן להחליט איפה מתאים לך להיות בזמן הצירים והלידה. קודם כל – דברו ביניכם, כי זו החלטה חשובה. סיור בחדרי לידה יכול לסייע ולתת לא מעט תשובות לשאלות. כמובן, כדאי לדבר עם זוגות החברים שלא מזמן נולד להם תינוק – הם מקור המידע הכי טוב מבחינתכם.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי