טיפ טיפה לפני ההרחבה
זוכרת את תחילת ההריון ואת תופעות הלוואי “הכיפיות”? לצערנו, הן חוזרות. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לדעת מה חשוב לעשות השבוע, לראות תמונות של נשים בשבוע שלך ולקבל עובדת הריון מפתיעה!
משקלו
1.3 – 1.4 קילוגרם
גודל העובר
כ-38 סנטימטירם
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 30, את בחודש השביעי להריונך.
המדידה השבועית
תראי אותו, הוא בגודל של כרוב! העובר שלך ממשיך לגדול ולהעלות במשקל, אורכו בערך 38 ס”מ ומשקלו הוא כ-1.3-1.4 קילוגרם.
אנחנו גדלים
הידעת? התכווצויות הרחם שאת בוודאי חשה בהן לאחרונה יותר ויותר מורגשות גם לתינוק שלך. הן לא ממש מפריעות לו, כי הוא עדיין מוקף בכמות גדולה של מי שפיר שיורדת בהדרגה, ככל שהוא גדל. חוץ מזה, הוא בהחלט מודע מאד לכל מה שמתרחש סביבו. הוא שומע את הקול שלך ושל הסובבים אותך, יודע להבדיל בין אור לחושך ואפילו מצליח לעקוב אחרי צללים מהבטן.
מה קורה בגופך?
השבוע לא קורה שום דבר חדש או מיוחד. ההורמונים ממשיכים לעשות את עבודתם נאמנה כדי להכין אותך ללידה – המפרקים שלך גמישים ורופפים יותר ולאור העלייה במשקל מרכז הכובד שלך השתנה. כל זה יחד גורם לך להיות מגושמת יותר.
יכול להיות שתרגישי...
- עייפות ונדודי שינה – מעגל הקסמים הזה כשאת לא מצליחה לישון כמו שצריך ולכן עייפה, אבל אין מה לעשות, כי לישון עם בטן גדולה זה קשה וגם יש לא מעט דאגות לגבי הלידה המתקרבת. דווקא פעילות גופנית לא מאומצת יכולה לעזור במקרה כזה: שחייה או הליכה קצרה וכמובן מתיחות. זה נועד להעניק לך תחושת רעננות וגם להקל על העצירות, אם את סובלת ממנה. שימי לב לא לבחור בפעילות גופנית עם סכנת נפילה.
- צרבות וקשיי נשימה – ההורמונים פלוס העובר שממשיך לגדול בבטן ולתפוס יותר ויותר מקום על חשבון האיברים הפנימיים גורמים לך לא מעט תחושות לא נעימות. ההמלצה הגורפת: מנוחה עד כמה שאפשר. האם להיכנס ללחץ ולגשת לבדיקה? מוזמנת לקרוא על התסמינים שאמורים להדליק נורה אדומה בשלבי ההריון השונים.
- בצקות – דבר שכיח בהריון בגלל העומס על הרגליים, אבל אם הבצקת מופיעה באופן פתאומי או לא סימטרית, כדאי להתייעץ עם הרופא או הרופאה המלווה.
- שינויים קיצוניים במצבי רוח – זה לא מפתיע, במיוחד בהתחשב בסעיף הקודם. הבשורות הטובות: את ממש לקראת הסוף. עם זאת, במידה ומרגיש לך שזה חריג, מומלץ לפנות להתייעצות עם הרופא שלך או עם פסיכולוג.
נשים בשבוע 30
TO DO LIST
- להפסיק להשתמש במשככי כאבים המכילים איבופרופן – נורופן, אדקס, אדוויל, אלא אם קיבלת הוראה מפורשת לכך מרופא.
- לעקוב אחרי תנועות העובר – אם ישנה ירידה בתדירות, כדאי ליידע את הרופא.
- לקבל חיסון נגד שעלת – חיסון זה ניתן בקופות החולים בשילוב עם חיסון נגד דיפתריה וטטנוס ולעתים גם עם חיסון נגד פוליו. את החיסון ניתן לקבל בין השבועות 27-36.
- להירשם לקורס הכנה ללידה – כפי שכבר כתבנו, יש קורסי הכנה ללידה המומלצים החל משבוע 31-32, לכן אם טרם נרשמת או טרם הצטרפת לקורס כזה – זה הזמן. בחרי את הקורס המתאים עבורך ועבור המלווה – בבית חולים, קופת חולים או במסגרת פרטית, קצר או ארוך, אונליין או פיזי. מבחינת עלות, חלק מהקורסים המסובסדים באופן מלא ע”י בתי חולים, בזמן שקורסים במסגרות פרטיות יכולים לעלות כמה מאות שקלים.
- להצטרף לקבוצת וואטסאפ שלנו – קהילת שיתוף ותמיכה עם נשים שעומדות ללדת באותו חודש איתך. זה המקום שלך להתייעץ, לשאול וליצור חברויות חדשות.
תזונה
על החשקים בהריון כבר דיברנו וגם על העובדה שלפעמים אי אפשר לסרב למשהו אם מאוד-מאוד רוצים אותו. עם זאת, גם כשמדובר בחשקים, אפשר למצוא תחליף בריא יותר בשבילך ובשביל התינוק שלך. החדשות הטובות שהוא יהיה לא פחות טעים מהמקורי (טוב, אולי רק טיפה). הנה כמה הצעות:
- צ’יפס אפוי במקום צ’יפס מטוגן או אפילו צ’יפס מסוגי ירקות אחרים: סלק, גזר ועוד
- גלידת יוגורט דל שומן עם תוספת של פירות ושוקולד מריר
- פירות יבשים, אגזים או צימוקים במקום שוקולד
- המבורגר מתחליפי בשר (שיכולים להיות ממש משכנעים היום בחינת הטעם) במקום המבורגר בקר. את ההמבורגר כמובן כדאי לאכול בלחמנייה דגנים מלאים במקום הלחמנייה המסורתית.
אין סיכוי שידעת את זה
כשאת בהריון ושומעת תינוק של מישהי אחרת בוכה, בלוטות החלב שלך יכולות להפריש חלב – ככה עובד האינסטינקט האימהי.
נקודת מבט זוגית
נשארו לכם פחות או יותר 10 שבועות עד שהבייבי יצא אל העולם. אם עוד לא נרשמתם לקורס ההכנה ללידה, זה זמן. ייתכן ותרצו לדון גם בתוכנית הלידה – האם מדובר בלידה טבעית או עם אפידורל, מהי התנוחה הרצויה ללידה ועוד. אפשר להתחיל לתכנן את הלוגיסטיקה האפשרית במידה ומדובר בלידה שתתרחש באמצע היום או הלילה: מה עושים עם הילדים הגדולים יותר ומה יקרה עם “הילדים על ארבע”: מי יוציא את הכלב כשתהיו בחדר לידה או ייתן אוכל לחתול.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי