טיפ טיפה לפני ההרחבה
מעקצץ לך באצבעות, בא לך לקנן, והעובר שלך הופך ליותר ויותר פיקח ונבון. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לגלות מה חשוב לעשות השבוע, לענות על סקר שבועי ולקבל טיפ לחצי השני.
משקל העובר
1,800-1,850 גרם
גודל העובר
42-43 ס”מ
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 33, התחלת את החודש השמיני להריונך ואת השליש השלישי. כבר לא נשאר הרבה!
המדידה השבועית
השבוע העובר שלך מגיע לגודל של אננס עסיסי (אבל הרבה יותר מתוק), הוא שוקל כבר כ-1,800 קילוגרם ומגיע לאורך של 42-43 סנטימטר מכף רגל ועד הראש.
אנחנו גדלים
כרגע הוא בעיקר ממשך לעלות במשקל ולעבות את שכבת השומן התת-עורי, שתסייע לו לווסת את החום אחרי שייוולד. העצמות ממשיכות להתקשות, חוץ מחלקי הגולגולת. התזוזה של העצמות תקל עליו את המעבר בתעלת הלידה והן יתאחו רק מאוחר יותר.
הריאות של העובר מפותחות כמעט לחלוטין. כשהוא ער, המוח שלו פעיל במיוחד: הוא מסתקרן במה שקורה בחוץ, שומע קולות ולומד המון על סביבת הרחם. עם זאת, הוא ישן רוב הזמן ואפילו יש לו כבר שינת REM (שינה של חלימה ותנועות עיניים מהירות).
בשלב זה העובר כבר תופס את התנוחה הסופית שבה הוא ייוולד, ואם את מגיעה השבוע לבדיקת מעקב אצל הרופא או הרופאה שלך, תוכלי לברר מהי תנוחת העובר ברחם – עם הראש למטה או למעלה?
מה קורה בגופך?
ככל הנראה, כבר התרגלת להתכווצויות הרחם שמגיעות בצורה לא סדירה. זאת עדיין לא לידה, אבל בדרך זו הגוף שלך מתכונן אליה. על ההבדלים בין סוגי הצירים השונים תוכלי לקרוא כאן בהרחבה. אם עוד לא הספקת ללמוד את שלבי הלידה, יש לך אפשרות לקרוא על זה. כדאי לשקול את השיטות השונות להקל על הכאב – החל מזריקות טשטוש ועד אפידורל. לכל שיטה כזאת יתרונות וחסרונות משלה ומידע לגבי כל אחת יעזור לך להגיע להחלטה מושכלת.
יכול להיות שתרגישי...
- עקצוצים באצבעות ובכפות הידיים – כלי הדם שלך מתרחבים כדי לאפשר לכל נפח הדם לעבור דרכם, וזה יכול אפילו להתבטא בכאבים חדים, במצבים בהם כלי הדם לוחצים על העצבים. אם העבודה שלך כרוכה בהקלדה או כתיבה, מומלץ לעשות הפסקות לעתים קרובות, לסובב את פרקי הידיים ולמתוח את האצבעות. את יכולה להניח את הידיים על גובה הכרית תוך כדי שינה, כדי שהדם לא יצטבר בכפות הידיים ולא ילחץ על העצבים.
- שחם לך כל הזמן – אם בחורף את ישנה עם חלון פתוח ושמיכה דקה, זה רק כי חילוף החומרים שלך מואץ מאד.
- כאבי ראש – בשלב זה של ההריון זה יכול לקרות בגלל גלים הורמונליים. כאבי הראש יכולים להיות קשורים גם לסטרס או התייבשות, לכן חשוב מאד לשתות מספיק מים ולנוח הרבה. אם מדובר בכאב חזק במיוחד שלא מרפה – כדאי להתייעץ עם רופא.
- קוצר נשימה – הסרעפת שלך נתונה ללחץ מתמיד של העובר בתוך הרחם. תחשבי שעוד רגע זו תהיה הקלה אדירה!
- שאת לא זוכרת כלום וגם מפילה הכול מהידיים – או, במילים אחרות, יש לך “טפשת הריון” (אולי זה נמשך כבר כמה שבועות, וזה בסדר). אין לכך הסבר מדעי המניח את הדעת, אחת ההשערות היא שהמוח שלך מוסח בגלל כל מה שאמור לקרות בעוד פחות מחודשיים: הלידה.
- שבא לך להכין המון אוכל, לסדר את ארון הבגדים, לנקות את הבית ועל הדרך גם לעשות שיפוץ קטן – ברוכה הבאה לתקופת הקינון, כשאת מתכוננת ללידה של התינוק. מן הסתם את עושה את כל זה די לאט, כי את עייפה והבטן שלך גדולה מאד. אז בין לבין – תשתדלי גם לנוח, טוב?
TO DO LIST
- לבצע בדיקת אולטראסאונד להערכת משקל – במידה וקיבלת הפנייה מהרופא שלך.
- להתכונן להנקה – ככל הנראה, בשלב הזה כבר הספקת ללמוד לא מעט על הלידה המתקרבת, ועכשיו זה זמן מצוין להתחיל לחשוב שלב אחד קדימה. האם את מתכננת להניק את הבייבי? נשים רבות מדמיינות תמונה מושלמת של תינוק שנולד זה עתה, מתחבר בטבעיות לשד ומתחיל לינוק. אנחנו מאחלים לך שכך זה יהיה, אך יש לא מעט דברים שכדאי ללמוד ולדעת מראש על מנת להימנע מקשיים אפשריים. אפשר לחפש חומר ברשת ואפשר להצטרף לסדנת הכנה להנקה בקופת חולים, בית חולים או במסגרת פרטית. לרוב מדובר במפגש אחד בן כמה שעות, פיזי או אונליין.
- לבחור דולה – אם את בעניין, הגיע הזמן להחליט. כשאת בוחרת דולה, מומלץ לבדוק את הניסיון והמקצועיות שלה. כמה לידות ליוותה? האם יש לה ניסיון בבית החולים בו את מתכננת ללדת? במידה וההריון שלך מוגדר כהריון בסיכון, האם יש לה ניסיון בליווי לידות בנסיבות דומות? במהלך ליווי הלידה דולות שונות עשויות להשתמש בשיטות שונות, למשל: הומיאופתיה, ארומתרפיה, דמיון מודרך, צמחי מרפא, עיסוי, מגע ועוד. כדאי לדבר על ארסנל הכלים של הדולה ולוודא שיש הלימה ביניהם לרצונות והעדפות שלך.
- לעקוב אחרי תנועות העובר – אם ישנה ירידה בתדירות, כדאי ליידע את הרופא.
- לקבל חיסון נגד שעלת – חיסון זה ניתן בקופות החולים בשילוב עם חיסון נגד דיפתריה וטטנוס ולעתים גם עם חיסון נגד פוליו. עדיין לא מאוחר לקבל את החיסון!
- להוריד אפליקציה לתזמון צירי לידה – להורדה.
- להצטרף לקבוצת וואטסאפ שלנו – קהילת שיתוף ותמיכה עם נשים שעומדות ללדת באותו חודש איתך. זה המקום שלך להתייעץ, לשאול וליצור חברויות חדשות.
תזונה
בואי נדבר על הצרבות ועל הבעיות במערכת העיכול. גם אם עד עכשיו הכל היה יחסית תקין, ככל שהבן שלך גדלה כך יש סיכוי גבוה יותר לקבל צרבת או לחוות קשיים במערכת העיכול.
הנה כמה דברים שניתן לעשות כדי למנוע זאת:
- לאכול לאט וארוחות מאד קטנות.
- להימנע מאוכל חריף, שוקולד, פירות הדר, מיצי פרי וקפה.
- ללעוס טוב טוב כל ביס.
להקלה על הנפיחות הבטנים והגזים, כדאי בזמן הארוחה לשבת ישר ולאכול את הארוחה האחרונה לפחות 3 שעות לפני שאת הולכת לישון.
אין סיכוי שידעת את זה
זוכרת שדיברנו על הסערה ההורמונלית? מסתבר שאישה הרה מייצרת ביום יותר אסטרוגן מאשר אישה לא הרה מייצרת בשנה!
נקודת מבט זוגית
הגיע הזמן לחשוב על רופא או רופאה לבייבי שלכם. קודם כל מומלץ להתייעץ עם חברים שיש להם תינוקות ופעוטות ולשמוע ממי הם מרוצים בסביבתכם. אפשר לשאול גם את הרופאה המטפלת של בת הזוג שלך ואפילו לקפוץ לביקור, לשאול שאלות ולראות אם יש כימיה וגם לבדוק את שעות הפעילות והנגישות.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי