טיפ טיפה לפני ההרחבה
האמת שזה לגמרי שבוע המתנה: התינוק שלך מוכן לצאת החוצה, ואת מצד אחד מאד מחכה לרגע זה ומצד שני – קצת חוששת. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לגלות מה את עשויה להרגיש השבוע, מה חשוב לעשות ומה הטיפ השבועי לחצי השני.
משקל העובר
כ-3.1 קילוגרם
גודל העובר
כ-49 סנטימטר
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 38, את בחודש התשיעי להריונך.
המדידה השבועית
בדרך כלל בשלב הזה משקל התינוק הוא כ-3.1 קילוגרם בממוצע, אך קיים שוני בין תינוק לתינוק. מבחינת האורך ייתכן וכבר הגיע ל-49 סנטימטר (תדמייני כרישה).
אנחנו גדלים
העובר כבר סיים את התפתחותו, הוא עטוף בשכבת שומן שמגנה עליו. קצב הגדילה שלו הואט וכל מערכות הגוף שלו מתפקדות מצוין. המוח והריאות מפותחים מספיק כדי לאפשר לו לתפקד מחוץ לרחם בלי שום בעיה.
הידעת שצבע העיניים של התינוק שלך יכול להשתנות, אם הוא נולד עם עיניים כחולות או אפורות? אם התינוק נולד עם עיניים חומות, רוב הסיכויים שצבע העיניים כבר לא ישתנה. זה קשור לכמות הפיגמנט שיכולה לגדול אחרי הלידה, אך לא להצטמצם.
מה קורה בגופך?
הגוף שלך כבר בשל ללידה, אלה ימים ושבועות אחרונים של עייפות וחוסר שינה בגלל הבטן הגדלה. הקדישי את כל הזמן שאפשר למנוחה, תזדקקי לזה בלידה עצמה וגם אחריה. ייתכן והקרסוליים שלך נפוחים, וכך גם הפנים והידיים. זה טבעי לחלוטין, אך שימי לב, במידה וזה קורה באופן פתאומי או מלווה בכאבי ראש ו/או טשטוש ראיה, כדאי לדווח על כך לרופא המטפל.
יכול להיות שתרגישי...
- שהפסקת לעלות במשקל – זה קורה, כי העלייה במשקל נעצרה גם אצל התינוק שלך.
- זרמים ברגליים – זה קורה כי בדרכו החוצה התינוק לוחץ על העצבים שלך.
- צירים מדומים (צירי ברקסטון-היקס) – רוב הסיכויים שכבר הרגשת אותם, את ההתכווצויות של הרחם בעוצמות שונות שעוברות אם את משנה תנוחה. גם אם לא, כנראה תרגישי אותם השבוע. באמצעות צירים מדומים הגוף שלך “מתרגל” צירי לידה. עם זאת, במידה והצירים הופכים לתכופים יותר ובפרקי זמן קבועים, מומלץ להתייעץ עם הרופאה המטפלת או להגיע למיון יולדות.
- בעיות שינה – לא חסרות סיבות לכך: קודם כל, קשה למצוא תנוחה נוחה לישון בה, וכשכבר מצאת, את צריכה שוב לקום לשירותים. חוץ מזה, את טרודה במחשבות לקראת הלידה המתקרבת. בשורה התחתונה, נצלי כל רגע פנוי למנוחה.
- הפרשות וגינליות מוגברות – ייתכן והשבוע תראי גושים עבים וריריים בהפרשות וגינליות שלך. זהו הפקק הרירי שאוטם את צוואר הרחם לאורך ההריון. עכשיו, לקראת הלידה המתקרבת, הוא משתחרר כדי לאפשר לתינוק לצאת החוצה.
- שהבטן שלך מגרדת – העור שלך מתוח וזה הופך אות ולרגיש מאד. ייתכן ובשלב זה יופיעו אצלך באזור הבטן והירכיים פצעונים קטנים רבים, שיוצרים סוג של פריחה. לתופעה זו קוראים Pruritic urticarial papules and plagues of pregnancy או בקצרה PUPPP. לעתים זה קשור למצב העור שלך, מחלות העור השונות או לעלייה במשקל, במיוחד בהריון עם תאומים. תופעת PUPPP יכולה לקרות לאחת מכל 160 נשים הריוניות. אין בה שום דבר מסוכן, אבל אם את מרגישה צורך, מומלץ ליצור קשר עם הרופא המטפל כדי לשלול בעיות אחרות.
נשים בשבוע 38
TO DO LIST
- לדבר עם בן/בת הזוג שלך לגבי הציפיות והחששות מהלידה – אם טרם עשית זאת, זה הזמן לשיחת תיאום הציפיות.
- להמשיך לספור את תנועות התינוק – אם התנועות מתמעטות או מופיעים תסמינים של רעלת הריון (בצקתיות פתאומית, טשטוש ראיה, כאבי ראש) חשוב מיד ליצור קשר עם הרופא המטפל או לגשת למיון יולדות.
- להחליט לגבי ברית מילה – אם עומד להיוולד לכם תינוק זכר, כדאי שכולם יהיו באותה דעה לגבי ההליך, וכמובן במידה ויוחלט לבצע אותו, מומלץ למצוא מידע לגבי המומחים בנושא (מוהלים ו/או רופאים).
- להחליט מי מלווה אותך לחדר לידה – רוב הסיכויים שכבר החלטת על כך מזמן, אבל ייתכן וברגע אחרון תרצי לשנות את ההחלטה. אם כך, זה לגמרי בסדר.
- לשתות הרבה מים – וכמובן להשתדל לשתות קצת פחות לפני השינה, כדי להמעיט עד כמה שאפשר את הביקורים בשירותים. נכון, אנחנו מדברים על זה כמעט כל שבוע, כי זה מאוד חשוב!
- להתכונן ולהבין היטב מתי עליך להגיע לבית החולים, בהתאם לתדירות הצירים / ירידת מים.
- שוקלת להשתמש באפידורל? – כאן, במדריך המלא בנושא האפידורל בלידה, את יכולה לקרוא את כל מה שצריך לדעת: היתרונות, החסרונות, מתי הכי טוב לבקש ואיך להתכונן.
- להוריד אפליקציה לתזמון צירי לידה – להורדה (אם עוד לא הורדת)
- להצטרף לקבוצת וואטסאפ שלנו – גם רגע לפני הילדה וגם אחריה תוכלי להיות חלק מקהילת שיתוף ותמיכה עם נשים שעומדות ללדת באותו חודש איתך. זה המקום שלך להתייעץ, לשאול וליצור חברויות חדשות.
תזונה
האם מותר לאכול בזמן צירים? כשתהיי בשלבים המאוחרים, סביר להניח שלא תרצי לאכול כלום. עם זאת, כשהכול רק מתחיל ורוב הסיכויים שאת עדיין בבית, את יכולה לנשנש ולשתות משהו קטן, כדי לקבל אנרגיה זמינה: בננה, דייסת קוואקר או ביצה קשה יעלו לך את רמת האנרגיה, מים, חלב או שייק פירות – ירוו אותך.
אין סיכוי שידעת את זה
לפני כמה שנים החוקרים גילו תאי גזע של העובר במוח של האם. מתברר שלתאים האלה יש יכולת לנוע מהשליה לאיבריה של האם כדי לאחות רקמות שנפגעו. תאים אלה יכולים לרפא גם בעיות במערכת החיסונית.
נקודת מבט זוגית
הבייבי עוד רגע כאן, שניכם במצב רוח רומנטי ובא לכם לעשות אהבה, אבל דאגה אחת מכוננת בליבכם: האם זה יגרום לצירים? כדאי לוודא את הדברים האלה מול הרופאה המטפלת שלה, ובמידה ואין שום התוויות נגד, אין שום בעיה – תהנו עד כמה שאפשר, עד הסוף.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי