קצר ולעניין
בשבוע זה ממשיכה ההשרשה של העובר ברחם, והעובר מתחלק וגדל. יכול להיות שאת מרגישה עייפות ועוד כל מיני תופעות לא רגילות ויכול להיות שאת לא מרגישה כלום. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לגלות מה קורה בגופך ומה חשוב לעשות בשלב זה.
גודל העובר
כ-2 מילימטר
באיזה חודש אני?
אם את בשבוע ההריון הרביעי, את בחודש הראשון.
המדידה השבועית
בשבוע 4 להריון גודל העובר הוא כ-2 מילימטר, הוא בגודל של גרגר פרג. קטן, אבל מתפתח במהרה.
מה קורה בגופך?
לאחר ההשרשה שקרתה בסוף שבוע שעבר וסימנה באופן רשמי את תחילת ההריון, הביצית המופרית ממשיכה להתחלק ועכשיו אפשר כבר לקרוא לה “עובר”! העובר הפצפון הזה שמזכיר עכשיו בגודלו גרגר פרג מורכב משני חלקים: אפיבלסט שבהמשך התפתחותו יהפוך לתינוק, וטרופובלסט שיתפתח לשליה ולשק מי השפיר. השבוע העובר כבר מחובר אלייך היטב, וככה זה הולך להמשיך בשמונה החודשים הבאים (וגם לאחר מכן, כמובן…) בשלב זה העובר שלך פגיע ביותר לכל גורם שעלול להשפיע על התפתחותו.
אם את לא בהריון, סביר להניח שהשבוע תקבלי את המחזור החודשי. במקרה כזה גם בדיקת ההריון תהיה שלילית. זה קצת עצוב, אבל אל תתייאשי, אפשר לנסות שוב בחודש הבא.
אגב, אם לא קיבלת מחזור אבל תוצאת בדיקת ההריון עדיין שלילית, זה לא פוסל את ההריון. פשוט רמת ההורמון hCG נמוכה מדי כדי לייצר תוצאת בדיקה חיובית. חכי כמה דקות ונסי שוב.
יכול להיות שתרגישי...
- כלום! – נשים רבות עדיין לא מרגישות דבר בשלב זה של ההריון, וזה בסדר גמור. היעדר “תסמינים” לא אומר שמשהו מתפתח באופן לא תקין, כפי שחוששות חלק מהנשים.
- מלאות – לקראת סוף השבוע הרביעי את עשויה להרגיש מלאות בבטן התחתונה ובאגן, תחושה של גודש כללי בגוף ובמיוחד בשדיים (חכי-חכי, זאת רק ההתחלה…). בינתיים אלה רק תחושות וטרם התחלת לעלות במשקל.
- עייפות – נרדמת על הספה ב-20:00? את לא לבד. אצל רוב הנשים עייפות מוגברת היא אחד הסימנים הראשונים להריון.
- בחילה או הקאה – בדרך כלל תופעות “נחמדות” אלה לא מתחילות לפני השבוע השישי, אך לצערנו יכול להיות שכבר התחלת לחוש בהן. כאן תוכלי לקרוא על האפשרויות השונות להקל על בחילות והקאות בהריון.
- רגישות בשדיים – מופיעה לרוב בין שבועות 4 ל-6 וממשיכה במהלך כל הטרימסטר הראשון.
TO DO LIST
- בדיקת הריון – בשבוע זה את יכולה לרכוש ערכת הריון ביתית ולוודא שאת בהריון!
- חישוב תאריך לידה משוער – את יכולה להיכנס למחשבון ההריון שלנו כדי לדעת מה הצפי לדייט הראשון עם הבייבי!
- קביעת פגישה עם הרופא שלך – את יכולה לקבוע את הפגשה עם רופא או רופאת הנשים שלך כבר עכשיו, על אף שייתכן שהפגישה תידחה למועד מעט יותר מאוחר.
- אלכוהול, סיגריות, תרופות – ששת השבועות הקרובים הם קריטיים להתפתחות העובר. כל דבר שנכנס לגופך, בין אם זה אוכל, שתייה, עישון או תכשירים רפואיים, עלול להשפיע על התפתחותו בצורה בלתי הפיכה. אם את נוטלת תרופות קבועות, תתייעצי עם הרופא שלך ואולי תקבלי המלצה על תחליף בטוח יותר לתקופת ההריון. אלכוהול וסיגריות – out, משקאות המכילים קפאין – כדאי להגביל. לא לשכוח, כמובן, את החומצה הפולית!
- אומגה 3 – חומצת שומן מסוג אומגה 3 משפיעה באופן משמעותי על התפתחות מוחו של העובר ואף עשויה להפחית סיכון ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך ורעלת או סוכרת אצלך. בין המזונות העשירים באומגה 3: דגים (מקרל, סלמון, סרדינים, טונה, פורל), אצות, זרעי צ’יה, ביצים, מוצרים מחלב או בשר מחיות משק שניזונו בתזונה טבעית. אם את צמחונית או טבעונית, עליך ליטול תוסף אומגה 3 ממקור צמחי.
תזונה
- שתיה מרובה – המלצה זו תקפה לכל ההריון, אבל במיוחד לשבועות הראשונים שלו, כשנפח הדם בגוף שלך עולה בהדרגה כדי להזין גם אותך וגם את העובר. חוץ מזה, שתיית נוזלים מרובה תסייע לך למנוע עצירות ולהתמודד עם העייפות שתלווה אותך בחודשים הקרובים. כמובן, עדיף לשתות מים על פני משקאות מוגזים, תה או קפה. איך את יודעת שאת שותה מספיק? פשוט מאד – לפי צבע השתן שאמור להיות בהיר.
- איזון – אם את מנהלת אורח חיים צמחוני או טבעוני, את לא צריכה לשנות הרגלים. כל מה שאת צריכה זה לתכנן תפריט המכיל כמויות מספיקות של חלבונים, ברזל, ויטמין B12 וויטמין D.
ויטמינים ומינרלים
- חומצה פולית – באופן כללי, מומלץ שכל אישה בגיל הפוריות תצרוך בכל יום תוסף חומצה פולית במינון של 400 מק”ג (0.4 מ”ג). אם ההריון מתוכנן, כדאי להתחיל לפחות חודש אחד לפני הכניסה המתוכננת להריון ובמשך כל ההריון. במידה ומדובר בהריון ספונטני, תתחילי לצרוך חומצה פולית עם גילוי ההריון. במצבים מיוחדים ייתכן ויהיה צורך להגדיל את המינון. אגב, הידעת שחומצה פולית נמצאת גם במגוון מזונות? אפשר למצוא אותה בברוקולי, ירקות עליים ירוקים, קטניות ואפילו מיץ תפוזים.
- יוד – בדרך כלל מומלץ להתחיל כחודש לפני תחילת ההריון או ברגע הגילוי. כדאי להמשיך לקחת תוספת יוד במשך כל ההריון וכל תקופת ההנקה. המינון המומלץ – 150-250 מיקרוגרם (מק”ג).
- ויטמין D – כדאי לצרוך למשך כל ההריון ובתקופת ההנקה, במינון של 200-400 יח’ בינלאומיות (IU).
- מולטי-ויטמין ייעודי לנשים בהריון – אפשרות למי שלא מעוניינת ליטול כל ויטמין בנפרד.
אין סיכוי שידעת את זה!
גילך משפיע על הסיכוי להריון תאומים!
לנשים בשנות ה-30 לחייהן יש סבירות גבוהה יותר להרות תאומים, ומסתבר שכמו כמעט לכל דבר יש לכך הסבר אבולוציוני: אחד המחקרים בתחום טוען שההסבר לתופעה הוא במלחמה להישרדות העובר. ההסתברות לשחרור שתי ביציות באותו חודש עולה בשל ירידה ביכולת העוברים לשרוד ככל שגיל האישה עולה.
נקודת מבט זוגית
בזמן ששניכם מחכים לרגע בו אפשר יהיה לעשות בדיקה, כדאי לחשוב על שינוי הרגלים מסוימים: אם מישהו מכם מעשן, זה הזמן להפסיק, כי עישן פאסיבי מזיק לא פחות מעישון רגיל. במקום זאת, תתחילו לצאת לטיול קצר מסביב לשכונה אחרי ארוחת הערב. אתם חייבים להיות בכושר בעוד משהו כמו 36 שבועות.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז רפואי ברזילי