טיפ-טיפה לפני ההרחבה
למי כבר יש כפות ידיים ואוזניים? נכון, לעובר שלך!
למרות שכלפי החוץ הגוף שלך כמעט לא השתנה, כדאי שתתחילי לחפש נעליים במידה גדולה יותר כבר עכשיו. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול כדי לדעת לאיזה גודל הגיע העובר, מה קורה בגופך ומה הטיפ לחצי השני השבוע.
גודל העובר
10-14 מילימטר
באיזה חודש את?
אם את בשבוע ההריון ה-7, את בחודש השני להריונך!
המדידה השבועית
בשבוע 7 גודל העובר הוא כ-10-14 מ”מ, בערך כמו אוכמנייה ממוצעת. בשליש הראשון של ההריון מדידה זו מתבצעת באמצעות אורך ראש-עכוז (CRL) בבדיקת אולטרסאונד.
אנחנו גדלים
עיניים! אוזניים! גרון! כל אלה מתחילים להתפתח השבוע והעובר שלך מתחיל לאט-לאט לקבל צורה. עכשיו אפשר כבר להבחין בתחילת היווצרות של מפרקים שונים, כגון רגליים וכפות ידיים, אף על פי שהידיים והרגליים של העובר עדיין דומות יותר למשוטים. גם הזנב הקטן עדיין שם – אל דאגה, הוא ייעלם בעוד מספר שבועות.
התפתחויות נצפות השבוע גם בגזרת העיכול: הקיבה, הוושט, הכבד והלבלב מתחילים להתפתח בגופו הזעיר של העובר.
מה קורה בגופך?
גם אם בחוץ גופך עדיין לא חווה שום שינוי משמעותי, בתוכו מתחוללת סערה. הבחילות, ההקאות, הרגישות המוגברת לריחות, ומה נסגר עם השדיים הגדלים מיום ליום? אם לא יצא לך לתהות האם אלה אכן השדיים שלך, זה בטח עוד יקרה בהמשך. בנוסף, השדיים עלולים לעקצץ, להיות רגישים למגע או מגרדים. הפטמות מתכהות, כמו גם העטרה, האזור שמסביב לפטמה.
עוד משהו שאת עשויה לגלות בקרוב: כף רגלך גדלה וייתכן שתזדקקי לנעליים במידה גדולה יותר! אם בעבר היה נהוג לחשוב שהשינוי הוא זמני, מחקרים בשנים האחרונות מצביעים על כך שכף הרגל עשויה להישאר גדולה יותר גם אחרי הלידה, במיוחד אם מדובר בלידה ראשונה.
יכול להיות שתרגישי...
- שינויים במשקל הגוף – יש מצב טוב שכבר עלית קצת במשקל, אבל אם את ממשיכה לסבול מבחילות והקאות ייתכן שדווקא ירדת. כל שינוי לכאן ולכאן הוא טבעי לחלוטין, כל עוד את מקפידה עד כמה שאפשר על תזונה נבונה, שתיית מים מרובה ומיידעת את הרופא על כל דבר חריג במצבך.
- בחילות בוקר – אנחנו מהמרים שמי שהמציא את המונח שנועד ככל הנראה להרגיע את ההריונית היה גבר. למעשה, הבחילות מופיעות לא רק בבוקר ועלולות לתקוף בכל שעה ביום. בשבוע 7 הן עלולות להתגבר עקב עלייה בהורמון ההריון HCG. כאן תוכלי לקרוא על שיטות של רפואה אלטרנטיבית באמצעותן אפשר לנסות להקל על הבחילות.
- הקאות – חלק מהנשים לא רק מרגישות בחילה בהריון, אלא גם מקיאות. הקאות נחשבות לתופעה תקינה, במידה ואת מרגישה טוב בין ההקאות, מצליחה לאכול ולשתות בכוחות עצמך. אם לעומת זאת את לא מתאוששת בין הקאה להקאה, לא מצליחה לאכול ולשתות ומרגישה מסוחררת וחלשה – חשוב לגשת לבדיקת רופא. במקרים נדירים וקשים במיוחד עלולות ההקאות להביא את האישה הריונית לאשפוז בבית חולים (קייט מידלטון, מישהו?) אגב, העובר לא ממש נפגע מהדייטים שלך עם האסלה. הוא יודע לקחת מהגוף שלך בדיוק את מה שהוא צריך.
- מה אומר המדע? – מחקר שנערך בשנת 2016 מצא ש-8 מתוך 10 נשים סובלות מבחילות בהריון והקאות. רק כ-3% סובלות מ- hyperemesis gravidarum, אותן הקאות שפוגעות באופן משמעותי בחיי האישה ההרה, נחשבות למסוכנות ומחייבות טיפול. רוב הנשים יחושו הקלה בבחילות והקאות לקראת שבוע 14, אם כי אצל חלקן זה יכול לקחת יותר זמן.
TO DO LIST
- האולטרסאונד הראשון – שבוע 7 להריון הוא זמן מצוין לבצע בדיקת אולטרסאונד ראשונה. רקמת ההריון גדלה השבוע וניתן כבר לראות בבירור את שק ההריון ושק החלמון ולשמוע את דופק העובר. מדידת אורך עובר בשבועות המוקדמים חשובה מאוד בקביעת מיקום ההריון וגיל ההריון, במיוחד לנשים שהמחזור שלהן לא סדיר.
- בטיחות המזון בזמן הריון – עכשיו כשאת בהריון, חשוב שתדעי מהם המזונות שאינם נחשבים לבטוחים לאכילה. הרשימה ארוכה וכוללת הרבה מעבר למשקאות אלכוהוליים. נכללים בה מזונות העלולים לגרום למחלות זיהומיות, כגון דגים מעושנים ומשומרים שלא עברו בישול, מוצרים המכילים ביצים לא מבושלות או מבושלות חלקית, סושי (מה עשינו לכם?..), פטה דגים ועוד. הרשימה המלאה של המזונות הלא בטוחים נמצאת באתר של משרד הבריאות.
- בדיקות דם – ראי ההמלצה שהופיעה בשבוע 6.
תזונה
הקפדה על תפריט מאוזן – ארוחות מגוונות העשירות בכל אבות המזון. במקביל, כדאי מאד להפחית עד כמה שאפשר את צריכת הסוכר ולבחור במקומו תחליפים בריאים יותר. אותו דבר נכון גם לגבי מזונות שומניים ומטוגנים, הערך התזונתי שלהם נמוך יותר והם אחד הגורמים העיקריים לצרבות. כמובן, אל תשכחי גם לשתות מספיק מים – לפחות 8 כוסות ביום.
כמו כן, תקפידי על נטילת ויטמינים ומינרלים.
אין סיכוי שידעת את זה!
כ-90% מהנשים חוות התכהות בגוון העור במהלך ההריון. יותר מ-50% מהנשים מפתחות “מסכת הריון” – כתמי פיגמנטציה כהים על המצח, הסנטר והלחיים. זה קורה בעקבות השינויים ההורמונליים ולכן מומלץ מאד להקפיד על קרם לחות עם מסנן קרינה.
נקודת מבט זוגית
יש סיכוי טוב שבת הזוג שלך תעיר לך על הריח, גם אם הקפדת להתקלח ולהשתמש בבושם ודיאודורנט. היא פשוט רגישה מאוד לריחות. זה הזמן לעברו לסבון ללא ריח, להמעיט בבישום וגם לקחת על עצמך את הטיפול בכביסה (במיוחד כשמדובר בבגדי ספורט).
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז הרפואי ברזילי