טיפ-טיפה לפני ההרחבה
העובר ממשיך לגדול ולהתפתח וקו המותן שלך מתרחב. חשבת פעם אולי האם החשקים המוזרים שיש לך לאוכל קשורים בכלל לטעם שמפתח העובר שלך? נחכה ונראה. עוד שבוע של ההריון שלך עם העדכונים על מה שמתרחש בגופך וגם המלצות חשובות.
תמשיכי לגלול לטיפים בתחום תזונה, עובדת הריון מפתיעה ו- TO DO LIST שבועי.
גודל העובר
1.8 ס”מ
באיזה חודש את?
אם את בשבוע 9, את בחודש השני להריוניך.
המדידה השבועית
את אולי לא תאמיני, אבל העובר שלך כבר באורך של 1.8 ס”מ, בגודל של דובדבן!
אנחנו גדלים
את שומעת את פעימות הלב באולטרסאונד? הלב של העובר ממשיך להתפתח, כבר יש בו ארבעה חדרים. גם אברי המין החיצוניים והפנימיים מתפתחים, אך עדיין אי אפשר להבחין אם מדובר בבן או בת. אגב, “הזנב” נעלם בשלב זה.
כמה שהוא עדיין זעיר, הראש שלו נראה כבר הרבה יותר דומה לראש של תינוק. נכון, הוא עדיין גדול בהשוואה לשאר הגוף, אבל כבר רואים בבירור את תווי הפנים ואפילו את האוזניים, שיגיעו לתפקוד המלא לקראת שבוע 24 ואז העובר שלך יוכל לשמוע את הקולות מבחוץ.
העור שלו כמעט שקוף עכשיו וניתן לראות דרכו את כלי הדם והנימים. הידיים והרגליים מתארכים ובקצותיהם מתחילות לבצבץ אצבעות קטנטנות, קודם בידיים ואז ברגליים. עצמות השלד ממשיכות להתפתח וכך גם חבל הטבור והשליה.
מה קורה בגופך?
אז מה? את מרגישה זוהרת? או דווקא סובלת מאקנה ושמנוניות יתר? כבר דיברנו על כך שכל הריון שונה מהשני ולכן, בין אם את מרגישה שהעור שלך במיטבו או דווקא פחות, פשוט המשיכי בשגרת הטיפוח. שימי לב שבהגעתך לטיפול קוסמטי או אסתטי כדאי לעדכן את המטפלת במצבך.
בין אם סיפרת לכולם שאת בהריון או שאת מעדיפה לשמור את הבשורה לשלב מאוחר יותר, עדיין לא ממש רואים עליך.
מצד שני, בגלל שטיפה עלית במשקל, הבגדים יכולים להיות מעט יותר הדוקים עליך, בגלל התרחבות המותן או תחושת המלאות ההורמונלית שממשיכה ללוות אותך גם השבוע.
השדיים ממשיכים לגדול, הפטמות מתכהות עוד יותר. נפח הדם עולה כדי להזין גם את העובר, לכן אולי תראי שהוורידים שלך בולטים יותר. רמת הפרוגסטרון בגוף ממשיכה לעלות כדי להכין את הגוף שלך ללידה, מה שמאט את פעילות מערכת העיכול ועלול לגרום להצטברות גזים ונפיחות בטנית. בתקופה זו ייתכנו גם הפרשות מהנרתיק והתכווצויות הרחם בדומה לכאבי מחזור. אין בכך שום דבר חריג, אך אם את בכל זאת לא בטוחה, מומלץ לדווח על כך לרופא. על תופעות נוספות בהריון את יכולה לקרוא כאן.
יכול להיות שתרגישי...
- כאב ראש, כאב ראש, כאב ראש… למרבה הצער, זה משהו שקורה הרבה בשלב זה של ההריון. את יכולה להתייעץ עם הרופאה המלווה שלך לגבי מינון משככי הכאבים וכמובן על כל שינוי במצבך הבריאותי. מצד שני, רוב הסיכויים שהבחילות כבר פחתו!
- את עצובה ואז את פתאום שמחה? שינויי מצב רוח מאד אופייניים לשלב זה של ההריון. אגב, אם את מתחילה לבכות כשאת שומעת שירים על אימהות, זה טבעי לחלוטין. אם תשאלי את החברות שלך, לכל אחת יש את השיר הזה שגורם לה לדמוע. לעתים את יכולה לחוש גם חרדות – זה טבעי לחלוטין שאת חוששת מלידה, ושוב – אם נראה לך שהמצב יוצא מגדר הנורמה, מומלץ לפנות לרופאה המטפלת או לפסיכיאטר.
- ומה לגבי שילובי האוכל המוזרים? בסרטים ובסדרות תמיד מראים נשים הריוניות אוכלות מלפפון כבוש עם גלידה או ריבה. מה אתך? מוזמנת לשתף את החשקים המוזרים שלך בפורומים שלנו.
- סחרחורת, גודש באף ודימומים קלים מהאף – אלה ההורמונים העלייה ההדרגתית בנפח הדם.
TO DO LIST
- לקרוא או לברר על בדיקת NIPT. מדובר בבדיקת סקר שיש לה יכולת איתור גבוהה מאוד בעיקר לתסמונת דאון.
- בדיקת בדיקת סיסי שליה (CVS) – כדאי שתשקלי את הבדיקה במידה ואת מעל גיל 35 או יש לך מחלות גנטיות בהיסטוריה המשפחתית שלך. ניתן לערוך אותה מהשבוע העשירי להריון לנשים בקבוצות הסיכון. בדיקה זו מסייעת לזיהוי מוקדם של פגמים גנטיים כגון CF, תסמונת דאון ואנמיה חרמשית.
- שמירה על היגיינת חלל הפה – נשים בהריון נוטות לפתח זיהומים בחלל הפה, לכן כדאי שתקפידי הקפדה יתרה על ההיגיינה של השיניים והחניכיים. כדאי לבקר אצל רופא שיניים, רק לצורך ביקורת. כשאת מצחצחת, מומלץ להשתמש במברשת רכה ולא לדלג על חוט דנטלי.
- אימון שרירי רצפת האגן – קוראים לזה “רצפת האגן”, אבל בפועל זו קבוצה של שרירים ורצועות התומכות בשלפוחית השתן, הרחם והמעיים. ישנה המלצה לאמן את שרירי רצפת האגן באופן קבוע, אך קיימת לכך חשיבות רבה עוד יותר כשאת בהריון. מעבר לכך, באופן כללי מומלץ לשלב פעילות גופנית מתונה בערך 30 דקות ביום (הליכה או טיולים בטבע זה מצוין).
- מומחים לכלכלת המשפחה ממליצים שממש עכשיו כדאי להתחיל לתכנן את התקציב המשפחתי שכולל גם את התינוק. את יכולה להכין לעצמך רשימה של ההוצאות הצפויות.
- הצטרפות לקבוצת הוואטסאפ שלנו – להתייעץ או סתם לקשקש על כל מיני נושאים בסביבה תומכת וכיפית.
תזונה
לאורך כל ההריון מומלץ להמשיך להקפיד על תזונה נבונה המכילה את כל אבות המזון, דבר שחיוני מאד לעובר שלך ולך עצמך. אל תשכחי לשתות הרבה: זה מסייע להובלת חמצן יותר יעילה לעובר ומונע את ההתייבשות שלו. אם את סובלת מבחילות והקאות, כאן תוכלי לקרוא על הדרכים השונות להתמודדות עם הבעיה.
מזכירים לך להמשיך ליטול את הויטמינים והמינרלים הקבועים.
אין סיכוי שידעת את זה
אם יש לך תאומים או שלישייה, רוב הסיכויים שהשבוע תוכלי לדעת את זה. זה מרגש מאד וגם מצריך התייחסות מיוחדת. לעתים נשים שנמצאות בהריון עם כמה עוברים חוות תסמיני הריון בעוצמה גבוהה יותר.
נקודת מבט זוגית
החזה והפטמות של בת הזוג שלך רגישות עכשיו ולכן, כשאתם מקיימים יחסי מין, כדאי להיזהר מאוד, גם כשמדובר במגע העדין ביותר.
סקר
ייעוץ מדעי – פרופסור אייל ענתבי, מנהל מערך נשים ויולדות במרכז הרפואי ברזילי